Zpravodajství Brno

Tříkrálový koncert živě z Brna na ČT1

Velikost textu:

Poděkováním koledníkům i dárcům Tříkrálové sbírky Charity České republiky je už tradičně koncert, který vysílá Česká televize první lednovou neděli. Ani tentokrát tomu není nijak. Přímý přenos Tříkrálového koncertu zajišťuje brněnské studio a ČT1 ho vysílá 4. 1. 2015 od 18 hodin. Režie Adam Rezek.

Tříkrálový koncert
Tříkrálový koncert

Zatímco v hledišti Hudební scény Městského divadla v Brně, kde se koncert koná, usednou koledníci v kostýmech, z jeviště je pozdraví moderátoři Martina Kociánová a Jan Čenský. A nebudou sami. Zazpívají a zahrají Adam Mišík, bratři Ebenové, Lenka Dusilová s Baromantikou a slovenská skupina Iné Kafe.

Diváci mohou i během koncertu posílat dárcovské SMS ve tvaru DMS KOLEDA na číslo 87777. Z rozhovorů se zástupci Charity ČR dozvědí, jak byly využity peníze z loňské sbírky, a v reportážích uvidí tři konkrétní příklady. První je o pomoci postiženým lidem v jihočeské Kaplici, druhá o navracení bezdomovců do běžného života v Olomouci a poslední o podpoře sociálních projektů na Ukrajině.

Tříkrálový koncert
Tříkrálový koncert

Martina Kociánová 

Tříkrálový koncert letos moderujete už po páté. Těšíte se?  

Je to akce, která má jasné poslání, ale protože se vysílá v televizi, tak musí diváky také bavit a to skloubit nebývá vždy snadné. Tříkrálový koncert se za ta léta vyloupl a má každý rok větší šmrnc. Na druhou stranu neztratil nic ze své opravdovosti a nestala se z něho "jen" show. 

Letos už tradičně koncert moderujete společně s Janem Čenským. Za těch pět let, tedy krom roku 2012, kdy jste koncert moderovala sama, jste spolu vytvořili skvěle sehraný tým. Jak se vám s Honzou spolupracuje? 

Moderovat ve dvou je obvykle těžší, než když je člověk na jevišti sám. Souhra je většinou náročnější, ale ne v tomto případě. Od začátku jsme s Honzou "dýchali" stejně. Jsme v klidu, protože se navzájem jistíme a zároveň se na jevišti bavíme, a to je ideální situace.

Každý koncert je originál, co můžeme čekat od toho nadcházejícího? 

Každý rok nám lidé pošlou více peněz a doufám, že v tomto smyslu bude letošní koncert stejně jedinečný. Můžeme si pochvalovat to, že hrají skvělí interpreti, že nám s Honzou je příjemně, ale pořád je nejdůležitější to, aby mohla Charita Česká republika pomáhat těm, kteří by to bez pomoci druhých nezvládli.  

Co pro vás znamená spolupráce s charitou? 

Jeden americký novinář kdysi strávil den s Matkou Terezou, a když po patnáctihodinovém pracovním dni málem omdlel, tak jí údajně řekl, že tohle by nedělal ani za tisíc dolarů na den a ona mu odvětila: "Já také ne, milý pane". Tu historku jsem vzpomněla proto, že setkání s lidmi, kteří míru svého úsilí nevyvažují penězi, je vždy očistné.   

V čem je tato práce odlišná od moderování jiných ryze zábavných akcí? 

Na jednu stranu rozdíl není, protože stojíte na jevišti a jste prostě moderátor, který musí držet celý přenos pohromadě a být srozumitelný pro každého, kdo si sedne v tu chvíli k televizi. Na stranu druhou je rozdíl velký, protože publikum v divadle je složeno ze samých "králů". Z dětí i dospělých, kterým začíná tímto koncertem čtrnáctidenní "Tříkrálová šichta" a přenos je alespoň malý způsob, jak jim za to poděkovat. Hlavními hrdiny tohoto přenosu nejsou ani kapely ani interpreti ani moderátoři, ale všichni dobrovolníci a dárci.

Jan Čenský

Tříkrálový koncert letos moderujete už počtvrté. Dokázal byste nějak shrnout, jak se koncert za ta léta změnil? Moderování Tříkrálového koncertu je pro vás tradičním vstupem do nového roku. Vnímáte dnes tuto událost jinak, než když jste před koledníky vstoupil poprvé?

Pro nás s Martinou je snad změna pouze v tom, že přijíždíme mezi své přátele a kamarády. Tím, že se známe, máme pocit, že jedeme ne pracovat, ale setkat se s báječnými lidmi.

Je výhodou mít při moderování koncertu pokaždé stejného partnera, v tomto případě partnerku?

S Martinou se mi pracuje velmi dobře, myslím, že si rozumíme na jevišti i mimo. A navíc je mile upovídaná, a to je pro kolegu při přímém přenosu bezva deviza!

Hlediště plné koledníků, mezi vystupujícími řada skvělých muzikantů a zpěváků. Bude se letošní koncert v něčem lišit?

Zatím se mi nepodařilo otevřít přílohu se scénářem, takže nevím. Jsem ale v klidu, protože za ta léta se mohu na dramaturgii i program spolehnout. Už teď se ale těším.

Co na Tříkrálovém koncertu oceňujete nejvíce?

Pokaždé jsem mile překvapen částkou, která se nám všem podaří získat a pomoci tak dobré věci. Každý rok se ujišťuji v tom, že dobří lidé ještě žijí. Jenom se o nich moc nemluví.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.