Zpravodajství Brno

Míří k oblakům a také na filmový festival v Chicagu

Velikost textu:

Dokumentární film Martina Duška K oblakům vzhlížíme čeká mezinárodní premiéra. Uskuteční se v říjnu 2014 v Chicagu na 50. ročníku tamního mezinárodního filmového festivalu. Pořadatelé snímek zařadili do soutěžní sekce. Jemná love story vystihující životní pocity současné vyřazené mladé generace, kterou diváci viděli poprvé letos v červenci na festivalu v Karlových Varech, vznikla v brněnském studiu České televize.

Projekce dokumentu K oblakům vzhlížíme
Projekce dokumentu K oblakům vzhlížíme
Otevřít galerii
  • Projekce dokumentu K oblakům vzhlížíme autor: Jan Taimr, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ukázka z filmu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Na 50. ročníku našeho festivalu chceme objevovat něco nového, uvádějí pořadatelé prestižní filmové přehlídky v Chicagu na svých webových stránkách. A právě této představě film z prostředí českých tuningových srazů K oblakům vzhlížíme odpovídá. Ráďa Pešek, hlavní hrdina snímku, žije na severu Čech, ale mohl by být odkudkoliv v Evropě. Jeho pocity stagnace a vyprázdněnosti totiž znají tisíce mladých lidí z mnoha zemí. Jeho jedinou jistotou je rozpadající se auto a řvoucí výfuk motoru. Počítá každou korunu a každá práce ho obtěžuje. Zkouší nové příležitosti se stejným výsledkem. Pocit naplnění se mu nedostává. Jediná psychologická kotva, na kterou se může spolehnout, je de facto kus plechu a sen o tom, jak by jeho auto mohlo být něčím víc. Raději hladoví, než by neměl na benzín. Ve vztahu k jeho autu je jistá masochistická perverze. Není to tak, že poměr se ženami ho neláká. Naopak. Ve filmu přechází od jedné známosti ke druhé. Kulisy, místo a dialogy jsou téměř totožné, ale postavy se mění. I to je známka velké vyprázdněnosti. Stagnace. Nemá kam jít. Nemá za čím jít.

"Z nudy svého všednodenního života se Ráďa dvakrát ročně vykupuje účastí na tuningovém srazu," představuje svého hrdinu režisér a scenárista Martin Dušek a dodává: "Jakmile však tento svět opustí, naráží na realitu všedních dnů."   

Martin Dušek

vystudoval televizní žurnalistiku na FSV UK v Praze a studoval dokumentární tvorbu na FAMU. Jeho celovečerní dokumentární debut Poustevna, das ist Paradies, který režíroval společně s Ondřejem Provazníkem, byl na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě oceněn jako nejlepší český dokumentární film roku 2007. Film Ženy SHR (natočil opět společně s Ondřejem Provazníkem) získal nominaci na Cenu Pavla Kouteckého 2010, na Evropskou televizní cenu Prix Europe 2011 a byl vybrán do soutěže mezinárodního filmového festivalu Docaviv 2011 v Tel Avivu. Z další tvorby: Mein kroj, Rozezlení, Parta analog a další.

Film vznikal dlouho a za náročných podmínek. Podle kreativní producentky ČT Kamily Zlatuškové však bylo úsilí celého štábu vynaloženo smysluplně a režisér Martin Dušek opět prokázal, že je v mnoha ohledech výjimečný tvůrce. "Mám radost, že ve výhradní produkci brněnského studia České televize vznikl další dokumentární film, který je schopen obstát v konkurenci velkých koprodukčních počinů v prestižních českých i světových soutěžích," říká Kamila Zlatušková a dodává: "Domácí premiéra v soutěžní sekci festivalu v Karlových Varech a světová premiéra v USA je toho důkazem. Navíc jde vlastně o klasický televizní dokument, což je žánr, který takzvané áčkové festivaly do svých soutěží běžně nepouští."

Mezinárodní filmový festival v Chicagu se uskuteční od 9. do 23. října 2014.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.