Zpravodajství Brno

Všechny moje děti se ucházejí o Evropskou filmovou cenu

Velikost textu:
aktualizováno 25. 6. 2014 09:29

Časosběrný dokument o životě v nejchudších východoslovenských osadách Všechny moje děti, který vznikl v koprodukci České televize a slovenské RTVS, vstupuje do boje o Evropskou filmovou cenu. Nominovala ho Slovenská filmová a televizní akademie. Na vzniku snímku režiséra Ladislava Kaboše se podílela Tvůrčí producentská skupina Patricka Diviše z brněnského studia.

Všechny moje děti
Všechny moje děti
Otevřít galerii
  • Všechny moje děti zdroj: Media Film https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Režisér Ladislav Kaboš na festivalu v Jihlavě zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Všechny moje děti zdroj: Media Film https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Všechny moje děti zdroj: Media Film https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Film autenticky zachycuje drsnou skutečnost života nejchudších Romů. Jeho ústřední postavou je katolický kněz Marián Kuffa. V zapomenutých osadách Huncovce a Velká Lomnica pomáhá a především hledá zapomenuté sebevědomí místních lidí. V chatrčích a všudypřítomné bídě je učí nezávidět a pracovat jeden pro druhého. Jeho vůli, trpělivost a odvahu mapují filmaři čtyři roky. Výsledkem je devadesátiminutový dokumentární snímek. "Kuffa usiluje hlavně o změnu sociálních vztahů a myšlení uvnitř osad," říká režisér Ladislav Kaboš. "Místo kázání se je snaží strhnout vlastním příkladem a lidským zájmem," dodává. "Film je svědectvím o hluboké víře v Boha, která proměňuje lidi, jejich životy a vztahy. Je příběhem osobní statečnosti kněze Mariána Kuffy," zamýšlí se kreativní producent České televize Patrick Diviš.

Film zdaleka nepřináší jen drsné svědectví o životě v bídě a beznaději. Nabízí příběh člověka, který se s láskou snaží prolomit kruh předurčenosti, předsudků a oboustranné nedůvěry. Tvůrci se netají snahou změnit postoj veřejnosti k romským spoluobčanům a otevřít na toto téma celospolečenskou debatu.

Všechny moje děti jsou k vidění v českých i slovenských kinech. Evropské filmové ceny budou udělovány letos v prosinci v Rize. "Nominace je obrovským úspěchem," hodnotí volbu Slovenské filmové a televizní akademie Patrick Diviš. "Od počátku spolupráce na tomto projektu jsem cítil sílu námětu, a jeho výsledek předčil moje očekávání. Cením si toho, že jsme byli u vzniku tak vypovídajícího snímku."


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.