Zpravodajství Brno

Snímek o Ulrychových získal cenu na Arts&filmu

Velikost textu:

Hudební dokument Tichá píseň Javorů si odváží Prix Jury z filmového festivalu o umění Arts&film, jehož 10. ročník končí zítra v Telči. Snímek režiséra Jiřího Vondráka vznikl v brněnském studiu České televize. Kanál ČT art ho odvysílal letos na jaře a připomněl jím pět desetiletí společného vystupování hudební legendy, sourozenců Hany a Petra Ulrychových.

Sourozenci Ulrychovi
Sourozenci Ulrychovi
Otevřít galerii
  • Sourozenci Ulrychovi autor: Vladimír Jagr, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Petr a Hana Ulrychovi zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Hana Ulrychová autor: Vladimír Jagr, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Sourozenci Ulrychovi zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Dokument je nejen vzpomínkou na společné zpívání Ulrychových, ale také na jejich spolupráci se skupinou Javory. Ta má letos také významné jubileum, na hudební scéně je už 40 let. Kromě sourozenců Hany a Petra v pořadu vystupují hudebníci Ladislav Kopecký s Kateřinou a Daliborem Štruncovými. Natáčení ve stylizované šatně, která připomíná uměleckou dráhu jubilantů, doplňují ve snímku archívní záběry a záznamy koncertů. "Při natáčení jsme se bránili přílišné nostalgii i smutkům. Vzpomínání, úvahy i glosy, které v pořadu zaznívají, jsou vtipné, veselé a optimistické. Pohledy na minulost jsou brány s nadhledem myšlenkovým i faktickým," říká režisér Jiří Vondrák. "Ocenění si velice vážíme," dodává dramaturgyně Petra Špičková a zdůrazňuje, že Ulrychovi jsou legendou, která zdaleka překračuje hranice Brna a jihomoravského regionu, kde sourozenci po celá léta žijí i pracují.

Prix Jury získala Tichá píseň Javorů v kategorii Hudba, dramatické umění, film a literatura. Na festivalu Arts&film v Telči bodovaly i další snímky České televize. V sekci Výtvarné umění porota ocenila pořad Bermudský poetický trojúhelník nad Vysočinou, František Kupka – Cesta k abstrakci a Viktor Kolář. V kategorii Architektura a design uspěl i další snímek z brněnského studia: díl Vodní tvrz Horní Dunajovice z cyklu Památky na prodej.

Snímek Tichá píseň Javorů můžete vidět v iVysílání.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.