Zpravodajství Brno

Autoři dokumentu o Eliovi Cmíralovi se vrátili z USA

Velikost textu:

Tříčlenný štáb dokumentaristů se právě vrátil z první fáze natáčení dokumentu o českém skladateli Eliovi Cmíralovi. "Tři P" – režisér P. Kaňka, kameraman P. Vejslík a mistr zvuku P. Kaláb – se světoznámým autorem filmové hudby, například k snímkům Ronin, Stigmata nebo Habermannův mlýn a jeho kolegy, natáčeli přímo v Hollywoodu.

Elia Cmíral (vlevo) s režisérem Petrem Kaňkou
Elia Cmíral (vlevo) s režisérem Petrem Kaňkou

Režisér Petr Kaňka se snažil projekt prosadit od roku 2002. "S Eliou Cmíralem mě seznámil dávný přítel Květoslav Borovička, který s ním studoval na konzervatoři v kontrabasové třídě. Elia pro mě představuje určitý typ osudu talentovaného člověka své generace," vysvětlil režisér svůj zájem o skladatele, který je bohužel známější spíše za hranicemi své rodné země.

"Poměrně malé množství českých diváků a posluchačů ví o úspěchu svých krajanů ve světě, a to zejména na poli umění, z tohoto pohledu byl pro nás životní příběh pana Cmírala jasnou výzvou," uvedl dramaturg Martin Polák, proč se projekt brněnské studio nakonec rozhodlo realizovat. 

Elia Cmíral a producent Frank Mancuso Jr.
Elia Cmíral a producent Frank Mancuso Jr.

Pětidenní nabitý americký program začal trochu nešťastně, když kvůli kontrole techniky filmaři nestihli letadlo z New Yorku do L.A. "Sprintovali jsme docela mladistvě, a to neříkám jako nejstarší člen týmu z ješitnosti," smál se Petr Kaňka. Na letišti je čekala už zavřená brána. "Přišli jsme pozdě o pět minut. Viděli jsme, jak se letadlo odděluje od nástupní části a pomalu začíná rolovat," vypráví Kaňka a zároveň dodává, že po přebookování letenek na pozdější let stihli nejen dorazit včas, ale i natočit vše potřebné.

"Koordinace štábu probíhala bez problémů, ačkoliv bylo vždy nutné brát na zřetel časový rozdíl 9 hodin. Z tohoto důvodů jsme byli v kontaktu v časných ranních a taktéž pozdních nočních hodinách," popsal Martin Polák.

  • Elia Cmíral a John Travolta
    Elia Cmíral a John Travolta autor: osobní archiv Elii Cmírala, zdroj: ČT Brno
  • Elia Cmíral a John Williams
    Elia Cmíral a John Williams autor: osobní archiv Elii Cmírala, zdroj: ČT Brno

Většina rozhovorů byla domluvená ještě před odletem štábu. "Velmi nám byl nápomocný i pan Cmíral. Podařilo se nám získat výpovědi klíčových osobností, které stály za jeho úspěchem v Hollywoodu. Například skladatele filmové hudby Christophera Younga, filmového producenta Franka Mancuso Jr. či hudebního producenta Michaela Sandovala. Divákům tak můžeme poskytnout pohled do zákulisí hollywoodské továrny na sny," láká dramaturg.

"Elia mě zaujal. Především opravdovostí přístupu ke kreaci, otevřeností, houževnatostí, nevemlouvavostí a těžko definovatelným šarmem. Ten funguje, jak jsem si v L.A. mnohdy uvědomil při jeho setkáních s neznámými lidmi na ulici, dodnes," odhalil svůj vztah k autorovi hudby desítek amerických a švédských filmů režisér Kaňka.

Elia Cmíral
Elia Cmíral

Štáb bude v lednu 2014 natáčet taky v České republice s režiséry a hudebníky, se kterými Elia Cmíral v Československu v minulosti spolupracoval. Premiéra dokumentu je plánovaná na léto příštího roku.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.