Zpravodajství Brno

Film Osmy "znormalizoval" brněnský Cejl

Velikost textu:

Štáb Osem se přesunul z kancelářských budov do exteriéru. Na normalizační tváři brněnského Cejlu se pracovalo už od pátku. Dnes za plného provozu na některé scény muselo stačit pět minut. Kromě představitelů hlavních rolí se v dobových oblecích pěšky, autobusem nebo autem prohánělo čtyřicet komparsistů.

Film Osmy (Ivan Trojan)
Film Osmy (Ivan Trojan)
Otevřít galerii
  • Film Osmy (Ivan Trojan) autor: Jef Kratochvil, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Film Osmy (Ivan Trojan) autor: Jef Kratochvil, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Příprava na natáčení filmu Osmy autor: Jef Kratochvil, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Příprava na natáčení filmu Osmy autor: Jef Kratochvil, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Maminky s kočárky, pošťačka nebo nádražák – osoby, které u Vojenské nemocnice v Brně potkáme běžně, dnes budily pozornost. Nebyly totiž oblečené podle nejnovější módy. Ještě hlouběji do minulosti se náhodný návštěvník ponořil při pohledu do výloh – rozbitý nápis Klenoty, Mototechna nebo Supraphon – vše ale vrátit v čase stejně nešlo.

"Některé věci jsme schopni odmazat na počítačích elektronicky, třeba velký billboard ze stěny, ten už zkrátka sundat ani nejde," vysvětlil režisér Jiří Strach, jakým dalším způsobem se dá cestovat v čase.

přehrát video
Režisér Jiří Strach o natáčení filmu Osmy

Na řidiče dnes mrkaly nejen normalizační semafory ale taky městští policisté. Ti sice pomáhali štábu zastavovat dopravu, ale vždy jenom na chvíli.

"Na některé záběry mám třeba jenom pár minut, ale to k tomu bohužel patří. Nemáme hollywoodské peníze, abychom si to tady koupili a celé zavřeli," přiznal režisér, ale zároveň dodal, že se na tento druh adrenalinu vlastně těšil.

Představitel hlavního hrdiny Richarda Ivan Trojan se naopak natáčením za plného provozu znervóznit nenechal. "Samozřejmě, pokud máme třeba pět minut času, abychom natočili něco důležitého záběrově, tak si to uvědomuji, ale pro mě je to podstatné až ve chvíli, kdy tam mám třeba moc textu nebo je to obtížné zahrát," řekl herec.

přehrát video
Ivan Trojan o natáčení filmu Osmy

Ulice převlečené do komunistické šedi nemusejí vyvolávat jenom nekonkrétní vzpomínky na doby dávno minulé. "Když mi bylo pět let, tak jsem v těchto končinách bydlel, takže ve mně to vyvolává vzpomínky úplně jiné než na nějaký socializmus. Je to pro mě zvláštní," s úsměvem prozradil herec Jiří Dvořák. I když trochu nerad, odhalil, co je vlastně jeho Janek zač. "Pracuje v zahraničním obchodu a dokáže si užít a využít mezery v systému. Lidí, kteří to tak dělali, a přitom si mysleli, že jsou hrdinové, těch bylo spoustu, tak proč je neukázat," dodal.

přehrát video
Jiří Dvořák o natáčení filmu Osmy

Strach o strachu

Proč se film jmenuje podle zubů? "Náš hrdina je nejen konfrontován se strachem z komunistů a s následky svého nerozvážného podpisu, ale ještě se strachem z trhání zubů – osmiček, což ho ten den čeká. Překoná, nepřekoná vlastní strach a dokážeme to my sami? O tom je náš film," vysvětlil Jiří Strach, jemuž jednu z osmiček trhali hodinu a půl.  

přehrát video
Jiří Strach, Jiří Dvořák a Ivan Trojan o zubech moudrosti

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.