Zpravodajství Brno

Malá farma se otevírá veřejnosti a hospodaří postaru

Velikost textu:

Rádi byste navštívili sympatickou Bethany a Vaška na Malé farmě? Máte jedinečnou šanci! Od září totiž hospodářství otvírá své brány ještě více než dosud. Další novinkou, kromě oslího přírůstku Rozárky, je stále častější využívání hospodářských postupů našich prarodičů.

Mixér versus máselnice
Mixér versus máselnice
Otevřít galerii
  • Mixér versus máselnice autor: Martin Mrnka, zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4979/497864.jpg?1377503650
  • Stará versus nová sekačka autor: Martin Mrnka, zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4979/497863.jpg?1377503636
  • Kurz plstění autor: Martin Mrnka, zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4979/497862.jpg?1377503618
  • Kurz pletení košíků autor: Martin Mrnka, zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4979/497857.jpg?1377503511

Populární projekt o farmaření v předhůří Šumavy startuje svou čtvrtou řadu a Bethany s Vaškem v Kuklově žijí už druhým rokem. "V přetechnizované globální společnosti si člověk nutně musí položit otázku, co by se stalo, kdyby najednou moderní technika přestala fungovat. Byl by konec světa? A my na to chceme odpovědět – určitě by nebyl, lidé by se byli schopni dobře uživit i bez elektřiny, mobilů a spalovacích motorů. A v některých případech to ani nevyžaduje spoustu práce, jen pokoru vůči znalostem našich dědečků a babiček," vysvětluje vedoucí projektu Martin Mrnka důvody, proč farmáři stále častěji vytahují ze stodoly kosy, staré sekačky nebo třeba máselnici místo moderních vymožeností.

přehrát video
Farma se otevírá veřejnosti

"Třeba natírání volskou krví byl velký zážitek, protože jsem se o tom vždycky učil a nikdy jsem to nezkusil. A teď, když jsem to zkusil a zjistil, že to funguje na jedničku, bylo to skvělé," pochvaluje si jednu z metod Vašek. "Velmi často se nakonec ukáže, že se věci dnes dělají zbytečně komplikovaně a že staré postupy vlastně fungují lépe," doplňuje Bethany. A tak se bramborům více daří na slámě než na poli, stará sekačka seká zodpovědněji než nová a vlastnoručně vyrobené ozdoby, papuče nebo necky kromě své funkce taky přináší radost.

přehrát video
Farmáři vyzkoušeli i staré formy hospodaření

A pokud se i vy chcete naučit vyrábět košíky, pracovat s vlnou, trochu na farmě pomoct a zároveň pocvičit angličtinu, nastávající měsíce jsou k tomu jako stvořené. "Měli bychom tady taky mít týdenní kurz pro mezinárodní školu zaměřený na jídlo a zpracování surovin s názvem Z farmy na stůl. Studenti si všechno sami připraví a sní," popisuje největší akci plánovanou na podzim Vašek. "A pokud by kdokoliv z vás rád u nás zorganizoval kurz, prosím zkontaktujte nás!" nabízí s úsměvem Bethany. O všech plánovaných akcích se dozvíte v Malé farmě vždy v pátek 16:50 na ČT1 nebo na facebooku.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Související pořady

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.