Zpravodajství Brno

Příběhy, které stojí za to vidět

Velikost textu:

Od září oblíbené nedělní Cesty víry na patnáct týdnů "obsadí" cyklus Příběhy, které svět nevidí. Sociální dokumenty mapují často nedoceněnou práci charity a dech beroucí osudy lidí, kteří díky ní dostali druhou šanci. Tým dvou scénáristů a třech režisérů pracoval na projektu téměř tři roky.

Jana z programu Magdala s klientkou
Jana z programu Magdala s klientkou
Otevřít galerii
  • Jana z programu Magdala s klientkou zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Život bezdomovce zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Klienti s cukrovou vatou zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Klienti Oblastní Charity Brno zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Detektivní práce scénáristů Tomáše Kaprase a Anny Kovářové pomohla odhalit charitativní organizace napříč církvemi, které dle slov autorů pomáhají "jinak". "V našem cyklu představujeme bývalé bezdomovce, maminky s dětmi, mentálně postižené a také třeba tatínka, který zůstal sám s pěti holčičkami, protože je maminka opustila," popisuje Anna Kovářová.

"Autoři scénářů objevili skvělé lidi, strávili s nimi delší čas a získali si také jejich důvěru. Takže když jsme přijeli, přijali nás jako dobré známé a přátele, a stejně tak jsme brali i my je. Netrvalo dlouho a zapomnělo se, že je někde nějaká kamera či světla nebo tyč s mikrofonem," pochvaluje si práci scénáristů režisér Max Petřík.

Scénarista Tomáš Kapras ale přiznal, že přesvědčit lidi, kteří se často za svůj osud stydí, nebylo vždycky jednoduché: "Například velmi zajímavý psychicky nemocný klient si vše rozmyslel den před natáčením. Nebo v tématu, kde charita pomáhá ženám na ulici, hlavní hrdinka v den natáčení tvrdila, že už je na cestě, že má jen malé zpoždění a stále od ní přicházely SMS: "Ještě vydržte pět minut, ještě deset." Nakonec přišla po několika hodinách zpráva, že si to dotyčná úplně rozmyslela, a že se na natáčení necítí. Naštěstí jsme ji dokázali přemluvit a za dva dny se natáčení s ní opravdu uskutečnilo."

přehrát video
Příběhy, které svět nevidí

Pořad si dává za cíl vyprávěním osudů inspirovat lidi, kteří se v podobných hraničních situacích ocitli právě teď, a vzdát hold těm, kteří nezištně pomáhají. "Měli bychom ale taky předvídat následky špatných životních kroků a upozornit na ně. Ono "hašení požárů" se už většinou nepodaří bez zranění a ztrát, které jsou někdy nenahraditelné," doplňuje režisér Jan Brichcín a vysvětluje, proč poutavé příběhy dodnes zůstaly před světem utajeny: "Spokojení lidé neradi slyší o cizím trápení, aby nemuseli změnit svůj pohodlný způsob života a obětovat cokoliv – čas, síly, hmotné prostředky a city."

Nezištnou prací dobrovolníků a novou nadějí se můžete nechat oslovit od 8. září vždy v neděli odpoledne na ČT2.

 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.