Zpravodajství Brno

ZE ZÁKULISÍ

Manéž Bolka Polívky slaví jubilejní padesátý díl

Velikost textu:

I když ten tralalák padá mi, hlavně že vyhrávám barvami, zase jsem šťastněj jak veš, prozpěvoval si Bolek Polívka se svými hosty v brněnské sportovní hale Vodova - tentokrát už po padesáté. Záznam jubilejního dílu Manéže Bolka Polívky uvidí televizní diváci začátkem ledna na prvním programu České televize.

Bolek Polívka s dcerou Annou a Marthou Issovou
Bolek Polívka s dcerou Annou a Marthou Issovou
Otevřít galerii
  • Bolek Polívka s dcerou Annou a Marthou Issovou zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zkouška jubilejní 50. Manéže Bolka Polívky zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Vojta Dyk a Jakub Prachař v Manéži Bolka Polívky zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zkouška jubilejní 50. Manéže Bolka Polívky zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Ojedinělá, veselá, s typickým humorem a nečekanými improvizacemi. Taková je televizní Manéž Bolka Polívky, kterou oblíbený komik vytvořil společně s Milošem Zapletalem. Poprvé se na televizní obrazovce objevila v roce 1987.

"První Manéže byly více filozofující. Vystupovali v nich hosté jako Miroslav Horníček nebo Marie Rottrová," zavzpomínal Rudolf Chudoba, který pořad režíruje od prvního dílu dodnes.

Od té doby si Manéž prošla několika obdobími. Jednu dobu se například zaměřovala na český showbyznys, později tvůrci více experimentovali se svérázným žánrem klaunství. Dnes, po 25 letech od vzniku, se v pořadu objevují profesionální akrobati, komediální dvojice s vtipnými scénkami i živá zvířata. "V poslední době se snažíme orientovat na žánr nového cirkusu. Klaunství je základní linie, která je s pořadem provázaná od začátku do konce," doplnil Chudoba. Co se příliš nezměnilo, je tvůrčí tým.

přehrát video
Rozhovor s režisérem Manéže Rudolfem Chudobou

"Vystřídali jsme různá prostředí, dnes máme lepší techniku. Mám ale radost z toho, že spousta lidí s námi zůstává - pan režisér, hlavní kameraman, kostymérky, maskérky i mnoho dalších pracovníků. Jsem rád, že se tým stále takto drží pohromadě," ocenil Bolek Polívka.

Je příjemné podívat se na sebe zamlada, říká Bolek Polívka

Spolu s ním v žádném díle nemůže chybět ani známé duo Barin a Fretti. "S Barinem spolu vystupujeme už přes čtyřicet let, jsme tady největší vytrvalci. Dnes je pro mě docela příjemné podívat se na staré díly, je ale pravda, že teď se sám na sebe dívám jako na úplně jiného člověka," smál se Bolek Polívka.

Manéž stojí na komikově umění improvizace. "Na jevišti mu dáváme absolutní prostor a zároveň musíme být stále ve střehu, abychom jeho improvizaci dokázali zachytit," řekl Rudolf Chudoba. "Podle mě je to jediný herec, který je schopný obstát s improvizací před tak početným publikem. Mnozí se o to už pokoušeli, ale on je myslím jediný, kdo má na to, aby ty věci dokázal vidět i seshora," dodal.

K jubilejnímu dílu Bolkovi přišli popřát například členové skupiny Nightwork, dcera Anna Polívková společně s Martou Issovou, akrobaté z cirkusu Joo s cvičenými papoušky a přijel i Miloš Zapletal na "koni".

Zkouška jubilejní 50. Manéže Bolka Polívky
Zkouška jubilejní 50. Manéže Bolka Polívky

Zdali se lidé mohou těšit na delší "padesátku" zábavného pořadu, to komik nechtěl zakřiknout. "Jak říká staré přísloví, chceš-li pobavit Boha, seznam ho se svými plány do budoucna. Ale určitě jich ještě pár uděláme," slíbil Bolek.

Zajímavosti o Manéži Bolka Polívky

  • První díly pořadu nesly název Manéž Boleslava Polívky. Pak si ale lidé zvykli používat Bolek, což se odrazilo i v názvu jeho show.
  • Kromě Bolka Polívky u Manéže od počátku do dneška stojí režisér Rudolf Chudoba a hlavní kameraman Honza Štangl.
  • V padesáti vysíláních se vystřídalo více než 350 účinkujících. Kromě dvou stovek domácích herců, zpěváků a dalších osobností mezi ně patří několik desítek souborů, kapel, tanečníků, artistů, mimů a také zahraničních umělců.
  • Svoje místo mají v Manéži i živá zvířata. Vystřídali se tu například pštros, jaguár, koně, a dokonce i leopardice.
  • Většinu hostů si vybírá Bolek Polívka sám.
  • Manéž má i svoje stálice, které se v ní objevují opakovaně. Patří k nim například Jiří Pecha, Arnošt Goldflam, Karel Šíp nebo dvojice Barin a Fretti.
  • Manéž Bolka Polívky se původně natáčela na brněnském Výstavišti, později ve sportovní hale Moravské Slávie, v hale na ulici Vodova v Brně, ale i na dalších místech. Jedenkrát se mimořádně natáčelo přímo v cirkusovém stanu v Olšanech.
  • Příprava každého dílu pořadu trvá několik týdnů, samotné natáčení dva dny. Ze tří veřejných představení sestaví tvůrci finální televizní podobu.
  • Manéž Bolka Polívky získala v kategorii zábavný pořad čtyřikrát výroční Televizní cenu Elsa udělovanou Českou filmovou a televizní akademií.

Televizní zpracování 50. Manéže Bolka Polívky odvysílá Česká televize 5. ledna 2013. Tvůrci jej připravují ze záznamu tří veřejných představení. Vzhledem k obrovskému zájmu o vstupenky se ale tentokrát rozhodli zpřístupnit i páteční generální zkoušku.

Dalším mimořádným přáním k padesátinám pořadu bude výstava fotek fotografa Jefa Kratochvila dokumentující historii natáčení Manéže. Vernisáž se uskuteční 27. listopadu v Divadle Bolka Polívky v Brně.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.