Zpravodajství Brno

ČESKÁ TELEVIZE UVÁDÍ

Michálkův Posel přijel do kin

Velikost textu:

Křížem krážem projel celé Brno, až konečně dorazil na filmová plátna. Nový film Posel režiséra Vladimíra Michálka uvedla Česká televize do kin ve čtvrtek 18. října. V brněnské Lucerně navíc připravila přátelské setkání s herci a tvůrci filmu.

Posel
  • Posel zdroj: CinemArt https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Posel zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Posel zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Posel zdroj: CinemArt https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Chci objet republiku, pak Evropu a pak svět. Ale nejdřív ojedu tebe."

Přestože se hrdinové vypořádávají s celou řadou životních obtíží, jež snímek halí do poněkud pochmurné atmosféry, nechybí ani vtipné momenty, které spolehlivě pobaví plný kinosál. Snad i díky tomu se diváci v devadesáti minutách přece jen dovedou sžít s hlavním hrdinou Petrem, jehož prudérní povaha drásá nervy už od prvních záběrů. Právě vnitřní rozporuplnost hlavní postavy je to, co režiséra Michálka (Zapomenuté světlo, Je třeba zabít sekala) podle jeho slov na námětu zaujalo nejvíce.

Drama vypráví příběh třicátníka Petra (Matěj Hádek). Přestože je vystudovaný inženýr, jeho obor ho ve skutečnosti nikdy moc nezajímal a představa, že by měl vyměnit cyklistický dres za oblek a kravatu, se mu nezamlouvá. S cyklistikou proto spojí i své povolání – jako poslíček kurýrní společnosti od rána do večera na kole brázdí ulice Brna. Po večerech pak s kamarádem Igorem (Jiří Vyorálek) často až do úplného vysílení závodí na cyklistické dráze. Neschopnost začít brát život konečně vážně ho však postupně připraví o živobytí, nejlepšího přítele i milovanou dívku (Eva Leimbergerová). Problémy se kupí a pro Petra je stále těžší před nimi ujet.

Scénář k filmu napsal Marek Epstein před deseti lety jako jeden ze svých prvních autorských počinů. Teď se na něj s Vladimírem Michálkem podívali společně – romantickým scénám ubrali na rozvláčnosti, a naopak přidali více akčních prvků. Za přispění kameramana Martina Štrby se při mnohých skutečně tají dech. O to více s vědomím, že odvážné kousky, které ve filmu Matěj Hádek a Jiří Vyorálek předvádějí na kolech, zvládli z velké části bez dublerů.

Natáčení bylo místy i bolestivé

Zřejmě největší oříšek pro ně bylo zvládnout jízdu na takzvaném závodním "ovále". Oporou a koučem byla hercům legenda české závodní cyklistiky, bývalý olympionik František Jursa.

"Když jsme byli poprvé za panem Jursou na lekci, řekl nám: Tak si na to, kluci, sedněte. Nejdřív mi jezděte jen tady na tom spodku. Bacha, nemá to brzdy a pořád to šlape," vzpomínal Jiří Vyorálek. "Při prvních pokusech nás to párkrát málem vystřelilo ze sedla. Při tom nám pan Jursa vyprávěl historky, jak se dráha dláždila, jak tam v jednom z prvních závodů hromadně havarovalo asi šestnáct cyklistů a při dalším zemřel jeho kamarád. Když nás pouštěl domů, tak jen mimochodem poznamenal, ať si další den radši vezmeme i helmy," pobavil sál.

"Celý život jsem se věnoval špičkovému sportu a trénoval vrcholové sportovce. A nakonec, když už jsem v důchodu, tak dostanu na starost komedianty. Hádek jednou z dráhy sjel tak, že mi roztrhal kalhoty," smál se trenér. "Celé to mělo úžasnou atmosféru, oba byli velmi učenliví a já na to hrozně rád vzpomínám," chválil představitele hlavních rolí.

Ve filmu nechybí ani několik erotických scén. "Tyto scény ve svých filmech moc netočím," přiznal Michálek. "Ve scénáři mě ale jedna z nich zaujala natolik, že jsem si řekl, pokud tohle vyjde, tak celý film bude v pohodě," řekl. O kterou scénu konkrétně jde, ale neprozradil.

Úspěch filmu předčil očekávání tvůrců

Od samotného natáčení uběhl téměř rok. Posel byl původně zamýšlen pouze jako film pro televizní obrazovky. Svoji cestu na plátna kin si ale strhující scény na sedadlech kol přece jen vydobyly. "Myslím si, že to, co z toho vzniklo, je úžasný výsledek. Doufám, že film osloví spoustu diváků a jeho život bude hodně dlouhý," řekl šéf výroby brněnského studia ČT Igor Chvála.

S výsledkem je spokojený i režisér. "Přiznám se, že sám reakce lidí většinou moc nesleduju," tvrdil. "Bylo za mnou už hodně lidí, kteří mi film chválili, a to mě opravdu potěšilo," dodal Michálek.

Posel
Posel

I přes doslova tvrdý konec opouštěli diváci kinosál v dobrém naladění. Uznáním nešetřili hlavně za obsazení Matěje Hádka do hlavní role, který se však kvůli nemoci brněnské premiéry nemohl zúčastnit. "Nečekal jsem, že film bude až takto akční. A musím říct, že Matěj Hádek se do této role naprosto perfektně hodí. Sám bych si na jeho místě asi neuměl nikoho jiného z českých herců představit," řekl po promítání jeden z diváků.

"Dějová linka se na začátku možná zdá být jednoduchá, ale postupně je čím dál komplikovanější. Věděl jsem, že to jen tak někdo nezvládne zahrát. Matěj Hádek je podle mě jeden z nejtalentovanějších herců současné generace," uzavřel Michálek.

Film Posel se v kinech poprvé představil na letošním ročníku karlovarského filmového festivalu, avšak pouze v nesoutěžní kategorii.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.