Zpravodajství Brno

Brněnský JazzFest odstartoval hvězdný pianista Brad Mehldau

Velikost textu:

Brno - Třináctý ročník mezinárodního festivalu JazzFestBrno odstartoval včera koncertem amerického tria Brad Mehldau v Janáčkově divadle. Kromě písní z pianistova posledního alba, předvedli také jazzové úpravy slavných hitů, například od Jimiho Hendrixe nebo The Beatles. Tóny klavíristy Brada Mehldaua se snaží napodobit celé generace hudebníků. Hlavní hvězdou letošního festivalu bude ale květnový koncert držitele Grammy za nejlepší vokální jazzové album Gregory Portera.

Americké Brad Mehldau Trio (Brad Mehldau zcela vlevo)
Americké Brad Mehldau Trio (Brad Mehldau zcela vlevo)

Třiačtyřicetiletý Mehldau s oblibou hrává nejen vlastní skladby a jazzovou klasiku, ale také coververze hitů populární hudby. "Patří do nejvyšší ligy jazzových a crossoverových hudebníků, a jeho umělecký vývoj inspiruje početné pokračovatele po celém světě," prozradil dramaturg festivalu Vilém Spilka. Posluchači včerejšího koncertu si potleskem ve stoje vyžádali dva přídavky.

Mehldau během své kariéry spolupracoval se spoustou jazzových osobností, například s Joshuou Redmanem, Patem Methenym nebo Charliem Hadenem. Jeho hudba se objevila například ve filmech Eyes Wide Shut režiséra Stanleyho Kubricka či v Million Dollar Hotel Wima Wenderse. Mehldau koncertoval i v Carnegie Hall.

Hlavní hvězda festivalu, Gregory Porter, představí 25. května v Brně své poslední album Liquid Spirit, v němž propojil jazz a soul natolik originálně, že za dílo získal i hudební cenu Grammy. Pro velký zájem se koncert musel přesunout ze Sonocentra do většího Bobycentra. V rámci letošního 13. ročníku zahraje v moravské metropoli také libanonský trumpetista Ibrahim Maalouf nebo trio Bernstein-Goldings-Stewart.

  • Libanonský trumpetista Ibrahim Maalouf
    Libanonský trumpetista Ibrahim Maalouf zdroj: JazzFestBrno
  • Držitel Grammy Gregory Porter
    Držitel Grammy Gregory Porter zdroj: JazzFestBrno

Česká i světová jazzová scéna předvede v Brně své umění od března do května. Celkem se v moravské metropoli představí osmnáct formací. "Hvězdy z USA jsou opět pilířem našeho programu, ale nezapomeneme ani na domácí špičky a nejlepší jazzmany ze zbytku světa," ujistil dramaturg Spilka.

  • JazzFestBrno 2014
    JazzFestBrno 2014 zdroj: JazzFestBrno
  • JazzFestBrno 2014
    JazzFestBrno 2014 zdroj: JazzFestBrno
Zdroj: ČT Brno, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.