Zpravodajství Brno

Dvanáctiletá dívka zachytila seniory v černobílých portrétech

Velikost textu:

Brno - Citlivý sociální portrét, to je specializace mladé brněnské fotografky Venduly Mičové. Když letos v březnu získala za své snímky hendikepované Elišky fotografickou cenu, všimlo si jejích černobílých fotek i občanské sdružení Betanie, které spravuje Dům důstojného stáří. Ten příští rok oslaví deset let své existence, jeho klienti proto dvanáctileté fotografce zapózovali pro kalendář.

Jedna z fotografovaných seniorek
Jedna z fotografovaných seniorek
Otevřít galerii
  • Jedna z fotografovaných seniorek zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Mladá fotografka Vendula Mičová zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Kalendář je plný černobílých portrétů zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Za své citlivé sociální portréty získala Vendula Mičová i cenu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Já se nerada fotím, ale snažím se jí vyjít vstříc, když je do toho tak zapálená," popsala své první dojmy z focení seniorka Milada Märzová. Studentka řečkovického gymnázia uspěla už letos v březnu, když získala cenu v celostátní fotografické soutěži OKA MŽIK. Stala se tak zároveň historicky nejmladší soutěžící. Odborná porota v čele s uznávaným fotografem Jindřichem Štreitem ocenila její cyklus snímků ze života hendikepované Elišky.

"Ona jezdí na koni už od odmalička, tak mi to přišlo hezký, že s tím koněm má vztah. Říkala jsem si, že by to bylo dobré téma, když hendikepovaná holčička jede na koni, a ne třeba jen na vozíku," popsala svůj úspěšný fotografický cyklus Vendula Mičová. Díky zisku prvního místa si její práce všimla i ředitelka maloměřického Domu důstojného stáří a mladé fotografce hned nabídla zakázku.

přehrát video
Hovoří fotografka Vendula Mičová a ředitelka Betanie Jitka Bednářová

"Líbilo se mi, že Vendulka k nám docházela, ještě než vůbec nastalo samotné fotografování. Už tehdy navazovala kontakt s mnohými seniory," pochválila vzájemnou spolupráci ředitelka sdružení Betanie Jitka Bednářová. Mladá Brňanka se proto rozhodla poznat některé seniory blíže a vytvořila jejich černobílé portréty. "Bylo to postavené na tom, že jsem fotila lidi v nějakém prostředí s tím, co rádi dělají nebo rádi dělali v mládí," vysvětlila Vendula Mičová, jejíž otec je taktéž profesionální fotograf.

  • Klienty domova vyfotila teprve dvanáctiletá fotografka
    Klienty domova vyfotila teprve dvanáctiletá fotografka zdroj: ČT Brno
  • Jeden ze snímků talentované fotografky
    Jeden ze snímků talentované fotografky zdroj: ČT Brno

Kalendář občanského sdružení Betanie má připomenout desáté výročí založení Domu důstojného stáří, které připadá na rok 2014. V kalendáři se objevila například seniorka, která pečlivě uspořádala tři tisíce knih, jež domov získal darem, nebo třeba šestaosmdesátiletá klientka, která navzdory svému vysokému věku pravidelně dochází na trénink stolního tenisu.

Ze stovky snímků, které v domově vznikly od srpna do listopadu letošního roku, vybrala mladá fotografka tři desítky, které jsou k vidění i na výstavě v přízemí Domu důstojného stáří v ulici Borky 7.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.