Zpravodajství Brno

Muzikál odkrývá bulvární svět moderátora Jerryho Springera

Velikost textu:
aktualizováno 4. 11. 2013 09:40

Brno - Výborný showman, kontroverzní moderátor a trochu i bulvární ikona, to vše představuje Američan Jerry Springer. Nová brněnská inscenace Jerry Springer: Opera se věnuje světu pokleslé televizní zábavy. Ve svém nekonečném pořadu The Jerry Springer Show totiž hlavní hrdina zpovídal své hosty z nejintimnějších tajemství. Brněnský muzikál tak nahlíží do světa skandálů a obscénností.

Představení Jerry Springer: Opera
Představení Jerry Springer: Opera
Otevřít galerii
  • Představení Jerry Springer: Opera zdroj: JAMU https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Muzikál Jerry Springer: Opera zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Muzikál Jerry Springer: Opera zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Muzikál Jerry Springer: Opera zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Rozhodně se jedná o jedno z nejsprostších děl, které jsou na divadelních prknech k vidění," poznamenala dramaturgyně představení Jitka Šotkovská. Přes některé kontroverze získal britský muzikál i prestižní divadelní ocenění Laurence Olivier Award, a to hned ve čtyřech kategoriích. V hlavní roli Jerryho Springera vystoupí v brněnské inscenaci coby host Zdeněk Junák.

Svět televizní zábavy prozkoumával režisér Stano Slovák a uvedl do něj i budoucí absolventy muzikálového herectví. Právě studenti čtvrtého ročníku se ve hře představují. Premiérová představení Jerry Springer: Opera si brněnské publikum mohlo vychutnat včera večer a znovu ještě dnes.

  • Představení Jerry Springer: Opera
    Představení Jerry Springer: Opera zdroj: JAMU
  • Představení Jerry Springer: Opera
    Představení Jerry Springer: Opera zdroj: JAMU

"Jsme přesvědčení, že spojení nízkého televizně pokleslého obsahu s vysokou operní formou činí z Jerry Springer: Opera velice chytré, neotřelé a zábavné divadlo," ohodnotila Šotkovská kus, který některé diváky možná pobouří. Je totiž nevhodný pro mladistvé. Oblíbený muzikál z pera Richarda Thomase ocenili už i diváci v USA, Kanadě nebo v Austrálii. V rámci Evropy jej zatím uvedla jen Velká Británie, brněnské představení je tak kontinentální premiérou.

Hra protkaná vulgarismy odhaluje nejen televizní zábavní průmysl 90. let, ale také počátky reality show. Moderátor Jerry Springer se totiž snažil v přímém přenosu donutit hosty k intimním doznáním. Představení tak zároveň odhaluje, co vše jsou lidé ochotní udělat pro minutu slávy v televizi.

Jerry Springer

Američan Jerry Springer v roce 1968 absolvoval práva na Northwestern University. Po absolutoriu pracoval jako asistent Roberta F. Kennedyho, ovšem poté, co byl Kennedy zavražděn, začal pracovat v právnické firmě v Cincinnati ve státě Ohio. V sedmdesátých letech se aktivně věnoval politice, neúspěšně kandidoval za demokraty do kongresu, v roce 1971 byl zvolen do městské rady v Cincinnati.

Moderátor Jerry SpringerO tři roky později musel odstoupit kvůli aféře s prostitutkou, už za rok ovšem získal svůj post zpět, a v roce 1977 byl dokonce zvolen starostou. V roce 1982 neúspěšně kandidoval na guvernéra státu Ohio. Následně vyměnil politickou kariéru za kariéru v showbusinessu.

V epizodních rolích se objevil v seriálech jako Ženatý se závazky, Sabrina – mladá čarodějnice, Správná Susan, ve filmech Sladká pomsta, Austin Powers: Špion, který mě vojel, Ochránce aj. V letech 2007-2008 moderoval televizní show America´s Got Talent, v roce 2008 Miss Universe, účinkoval např. v zábavním pořadu Dancing with the Stars. V roce 1995 vydal country album s názvem Dr. Talk.

Největší slávu mu ovšem přinesl jeho vlastní pořad The Jerry Springer Show. V roce 1994 se tento pořad začal zabývat výhradně tématy jako např. Můj přítel je žena nebo Chci, aby můj muž přestal sledovat porno. V roce 1998 odmítlo několik stanic, včetně WLWT v Cincinnati, kde Springer kdysi uváděl televizní zprávy, vysílat epizodu s tématem Oženil jsem se s koněm. Show Jerryho Springera se tak stala pořadem nekompromisně bulvárního ražení, kde se lidé svěřují se svými nejintimnějšími tajemstvími, zálibami a deviacemi.

Show Jerryho Springera, která byla v roce 2002 magazínem TV Guide vyhlášena za nejhorší pořad všech dob, se vysílá od roku 1991 nepřetržitě dodnes v mnoha zemích světa. Sám Springer v roce 2000 v rozhovoru pro agenturu Reuters prohlásil: "Nikdy bych svůj pořad nesledoval. Nezajímá mě. Není určený mně. Je to jen hloupá, zábavná šou."

Zdroj: JAMU


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.