Zpravodajství Brno

Mezinárodní festival Josefkol ukazuje historické kočáry i mizející řemesla

Velikost textu:

Čechy pod Kosířem - Zástupci všech devatenácti řemesel potřebných pro výrobu kočárů se dnes sešli v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Mířili na Josefkol, festival a přehlídku historických kočárů a kočárových koní. Šestý ročník akce se tentokrát zaměřil na 18. století.

Do Čech pod Kosířem se sjelo na čtyřicet výrobců kočárů
Do Čech pod Kosířem se sjelo na čtyřicet výrobců kočárů
Otevřít galerii
  • Do Čech pod Kosířem se sjelo na čtyřicet výrobců kočárů zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zrestaurovat jeden kočár trvá i dva roky zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Josefkol představuje mizející řemesla. Například lampáře zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Na výrobě kočáru se podílí 19 různých řemesel zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Mezinárodní festival, na kterém se nesmí objevit žádná replika, pouze zrestaurované originální kousky, má lidem představit zručnost zanikajících řemesel. "Tehdy nebyla elektřina, nebyly dnešní soustruhy a nástroje, které nám umožňují a urychlují práci. Nebylo nic a naši předci dokázali vytvořit něco, co my ani neumíme," vzpomenul na kvalitní práci dobrých řemeslníků organizátor akce a ředitel Muzea historických kočárů Václav Obr.

Nejstarší kočár, který se na akci představil, oslavil už více než dvě stě let. Každý ročník akce je věnován jednomu století. Letošní 18. století se neslo v duchu motta Umění, krása a příroda. Loni se představily kočáry ze století 19., o rok dříve se festival věnoval renesančnímu odkazu. Název akce vznikl spojením jména sv. Josefa, patrona řezbářů a tesařů, a nejdůležitějšího vynálezu - kola. Mezinárodní festival Josefkol představuje devatenáct řemesel, která jsou nezbytná k výrobě či opravě kočáru. Jde o kováře, sedláře i koláře. "Kolářů je posledních pět v republice, v celé zemi působí také poslední lampář," upozornil na zánik originálních profesí Obr.

Festival láká i na historické kostýmy
Festival láká i na historické kostýmy

Řemesla spojená s kočáry se často dědí z generace na generaci a je to záležitost spíše srdcová. "Je to těžká práce. To vás musí bavit ze srdce, jinak u toho nikdo nevydrží," myslí si Jiří Spurný, který je kovářem už téměř třicet let.

Opravit poničený kočár trvá rok a půl až dva roky. Každý z nich přitom v sobě zahrnuje všechny materiály, které v minulosti lidstvo znalo - kůži, dřevo, kov, látky, koňské žíně i speciální mazadla. Do Čech pod Kosířem proto zamířili odborníci, kteří si s nimi umí poradit, a vykouzlit tak unikátní historický skvost v podobě kočáru. Ty mohou návštěvníci obdivovat i zítra, kdy program festivalu Josefkol pokračuje.

přehrát video
Hovoří ředitel Muzea historických kočárů Václav Obr

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.