Zpravodajství Brno

Existenční problémy Slováckého divadla jsou pro příští rok zažehnány

Velikost textu:
aktualizováno 9. 7. 2013 15:47

Uherské Hradiště - Slovácké divadlo si může v příští sezóně oddechnout, peníze na jeho provoz se nakonec podařilo sehnat. Nejúspěšnější regionální scéna v Česku začala bojovat o existenci poté, co Uherské Hradiště přišlo kvůli změnám v rozpočtovém určení daní o část svých příjmů. Ministerstvo kultury teď slíbilo, že divadlu pošle desetimilionovou dotaci. Stát by měl pomoci s financováním regionálních divadel i do budoucna.

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti
Slovácké divadlo v Uherském Hradišti

Co do počtu stálých předplatitelů nemá Slovácké divadlo v Uherském hradišti mezi regionálními scénami konkurenci. Přesto už téměř rok bojuje o přežití. Nyní radnice České televizi potvrdila, že od ministerstva kultury dostane na udržení svého divadla jednorázovou desetimilionovou dotaci, zbytek nákladů na provoz doplatí ze svého.

"Ministerstvo kultury požádalo Ministerstvo financí o navýšení rozpočtu o 10 milionů pro Slovácké divadlo v Uherském Hradišti. Ministerstvo financí po prozkoumání všech náležitostí a okolností této žádosti vyhovělo. Jde o velmi kvalitní a významné regionální divadlo, které by mělo bez této dotace finanční problémy."

mluvčí Ministerstva financí Ondřej Jakob

Velkou úlevu dnes potvrdil i ředitel divadla Igor Stránský. Podle svých slov prožil kvůli nejistotě snad nejhorší sezónu ve svém životě a je rád, že nakonec nemusel nikoho ze zaměstnanců propustit, nebo dokonce divadlo úplně zavřít. I když jsou peníze zatím jen na jeden rok, doufá, že se v získaném čase podaří najít systémové řešení.

Chudší město, chudší divadlo

Divadlo na vstupném ročně vydělá zhruba 14,5 milionu korun, náklady na provoz scény ale atakují hranici 37 milionů korun. Rozdíl přesahující 22 milionů hradí Uherské Hradiště jako zřizovatel. Jenže kvůli změně rozpočtového určení daní město přišlo o část prostředků, kterými divadlo udržovalo v chodu. Verdikt radnice proto zněl uskromnit se o 6 milionů.

Předplatné do Slováckého divadla si letos pořídilo 8 144 lidí. Oblíbené divadlo každoročně celkem navštíví na 90 tisíc diváků.

Divadlo muselo snížit náklady o 1,5 milionu korun a o deset korun zdražilo vstupné. I tak mu další miliony v rozpočtu chyběly. Ředitel divadla proto oslovil podnikatele v regionu, zda by se nechtěli stát patronem některého představení. Radnice se navíc obrátila s žádostí o pomoc také na okolní obce. Sedmdesát procent návštěvníků divadla totiž do Uherského Hradiště dojíždí. Jenže obce daly jasně najevo, že spolufinancování nepřichází v úvahu. 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.