Zpravodajství Brno

Děti budou nocovat v knihovnách a školách. Začíná třináctá Noc s Andersenem

Velikost textu:
aktualizováno 5. 4. 2013 10:25

Jihomoravský/Zlínský kraj - Napadlo vás někdy, co dělají knížky v noci? Tuto otázku pokládají zvědavým čtenářům organizátoři Noci s Andersenem. Akce na podporu dětského čtení se letos koná už potřinácté. V noci se bude předčítat nejenom v knihovnách, ale také v nemocnicích, družinách, školách i v dětských domovech. Nalákat děti na netradiční noc s knihou chce více než 1 100 zaregistrovaných čtecích míst.

Noc s Andersenem
Noc s Andersenem

V Uherském Hradišti bude oslava ještě o něco slavnostnější. Právě v tomto městě totiž celá akce vznikla. Za nápad uspořádat noční veřejné čtení získaly dvě místní knihovnice i ocenění. Pro Andersenovu cenu si Hana Hanáčková a Miroslava Čápová jely přímo do dánského města Odense. Výbor Hans Christian Andersen Award Committee pravidelně uděluje toto ocenění za šíření odkazu dánského pohádkáře. Jeho nositelkou je také dánská královna Markéta II. Nyní se jím mohou pochlubit i dvě knihovnice ze Slovácka.

přehrát video
Rozhovor s autorkami Noci s Andersenem

Uherskohradišťským dětem bude dnes večer předčítat také starosta Květoslav Tichavský (ODS). Děti se mohou rovněž těšit na pohádku v dánštině v podání dánské konzulky Lise Schouboe. Ve Zlínském kraji evidují organizátoři Noci s Andersenem na devadesát čtecích míst, na jihu Moravy je to pak rovná stovka.

Připojila se i vaše knihovna?

Kam můžete zavítat v rámci knižního nocování zjistíte na stránkách Noci s Andersenem.

Loňského ročníku se zúčastnilo přes 44 tisíc dětí a 17 tisíc dospělých. Letos však organizátoři očekávají ještě vyšší zájem. Podle jejich odhadů navštíví Noc s Andersenem na 60 tisíc dětí. Do akce se letos zapojí i řada institucí z Polska, Ruska, Slovenska či Slovinska. Jako první odstartují Noc s Andersenem u protinožců - v australském Sydney. Ze zámoří se k akci připojí také české instituce v Kalifornii a Oregonu. Stejně jako loni i letos mohou děti ponocovat s knihou mezi zvířaty. Své brány jim otevře jihlavská zoologická zahrada.

Plakát k letošnímu ročníku Noci s Andersenem
Plakát k letošnímu ročníku Noci s Andersenem

Všechna spací místa spojí společná četba jedné kapitolky z dosud nevydané knihy O'Bluda od Daniely Krolupperové. Mezi další společné jmenovatele patří připomínka 1150. výročí příchodu věrozvěstů na Moravu a také 90. výročí narození dětské ilustrátorky Heleny Zmatlíkové.

Knihovny se Nocí s Andersenem snaží přilákat děti zpátky ke čtení. Nápad na nocování nejen v knihovnách je spojený s oslavou Mezinárodního dne dětské knihy, který se koná vždy začátkem dubna při příležitosti narozenin známého dánského autora Hanse Christiana Andersena. K akci se připojí také řada rozhlasových stanic, které budou do éteru po celý den vysílat dětské pohádky.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.