Zpravodajství Brno

Zlínský filmový festival už startuje doprovodné akce

Velikost textu:

Zlín – Jen co skončil Febiofest, dává o sobě vědět další filmový festival - a to pro děti a mládež ve Zlíně, který letos nabídne přes dvě stovky animovaných, hraných i kombinovaných snímků. Přehlídka se bude tematicky orientovat na dánskou kinematografii. Akce začne 27. května a skončí na den dětí, tedy 1. června.

Začátek doprovodných akcí Zlínského filmového festivalu přináší výstava malovaných klapek
Začátek doprovodných akcí Zlínského filmového festivalu přináší výstava malovaných klapek

Třiapadesát let se mezinárodní zlínský festival drží ve veřejném povědomí coby jarní událost. Jeho doprovodné programy však startují už v dubnu. Prvním bodem je výstava výtvarně zpracovaných filmových klapek v pražském Divadle Hybernia. 

Organizátoři plánují na osmdesát doprovodných akcí. Např. by se měly prodloužit programy na zlínském náměstí, přibude také akcí pod širým nebem – hlavně na náměstí T. G. Masaryka, kde stává letní kino. U Velkého kina se zase na chodníku slávy objeví dvě nové dlaždice připomínající dětské filmové hvězdy Marka Ebena a Sandry Novákové. 

Diváci si však budou muset zvyknout, že přijdou o nesoutěžní sekci Tisíc a jedna noc, která se věnovala pohádkám a jejich filmovým adaptacím. S cílem představit ve Zlíně mladé začínající nadané herce a tvůrce z celého světa vznikla další nesoutěžní filmová sekce Young Stars, jež starší sekci nahradí. 

Účast v porotě prozatím potvrdili herečka Danica Jurčová, režisér Pavel Jandourek nebo animátor Jaroslav Nykl. Hlavní cenu festivalu letos získá kanadský producent a bývalý ředitel montrealského filmového festivalu Rock Demers.

 

Zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.