Zpravodajství Brno

Hra o odhodlání a píli. Králova řeč vstupuje na divadelní prkna

Velikost textu:
aktualizováno 13. 3. 2013 15:29

Brno - Rok po britské premiéře uvádí hru Králova řeč, kterou proslavil stejnojmenný Oscary ověnčený snínek, také Národní divadlo Brno. Na českých divadelních prknech se představení objevuje úplně poprvé. Titulní role logopeda, který učí vévodu z Yorku nekoktat, se ujal Ladislav Frej. Premiéra je naplánovaná na 15. března.

Královu řeč uvede v české premiéře Národní divadlo Brno
Královu řeč uvede v české premiéře Národní divadlo Brno
Otevřít galerii
  • Královu řeč uvede v české premiéře Národní divadlo Brno zdroj: ND Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ladislav Frej a Martin Sláma zdroj: ND Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Královu řeč uvede v české premiéře Národní divadlo Brno zdroj: ND Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • V roli logopeda Lionela Loguea se představí Ladislav Frej zdroj: ND Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Příběh sleduje boj vévody z Yorku a budoucího anglického krále Jiřího VI. s koktavostí. "Hra je o překonávání sebe sama. Handicap koktání není to nejtěžší, s čím Bertie bojuje – bojuje s tím, že má svůj vlastní vnitřní problém jako většina z nás. Diváci, kteří se na to přijdou podívat, pochopí, že každý bojujeme se svými problémy – jen někdo víc a někdo míň," řekl představitel krále Jiřího VI. Martin Sláma.

Postavu logopeda Lionela ztvární hostující Ladisla..."Já si myslím, že je to hlavně o tom, že lidskou statečností lze dosáhnout úspěchu. Když se lidi nebojí a jdou si za tím, co chtějí dokázat, tak to dokážou. Budoucí král svojí pílí a houževnatostí dospěje do stadia, kdy takřka zvládne svůj letitý handicap. Projevuje tak svoji způsobilost být králem, to je vítězství jeho vůle a houževnatosti."

Tím, aby se naučil koktat, se několik týdnů Martin Sláma trápil. "Nejprve jsme si to četli plynule a postupně přes menší zadrhávání ve větách jsme pak hledali i místa a písmena, kde se člověk může zadrhnout. Existují deníky, které si logoped Lionel Logue vedl o své práci s králem. Má tam přesně popsáno, na kterých písmenech se zadrhával. Hledali jsme pak písmena obdobná, podobná i češtině," popsal náročnost práce Sláma.

přehrát video
No comment: Řečová cvičení v rámci představení Králova řeč

Hra věrně popisuje část života krále Jiřího VI.

Slavný příběh podle skutečné události vypráví o komplikovaném projevu budoucího anglického krále Jiřího VI. Koktající následník trůnu si je vědom, že v čele země před druhou světovou válkou musí stát přesvědčivý panovník. Začne tedy spolupracovat s australským logopedem, jehož výukové metody nejsou zcela standardní. Postupně se z odborníka na jazyk stává spíše psychologem, který intuitivně odhaluje důvody vévodova zadrhávání.

Ve skutečnosti i na divadelních prknech se mezi budoucím králem a jeho svérázným terapeutem Lyonelem Loguem, kterého ztvárnil Ladislav Frej, vytvoří zvláštní pouto. "Jejich vztah se vyvíjí velmi zajímavě, postupně se z nich stávají čím dál větší přátelé. Skutečný Lyonel si s králem dopisoval, i když se vrátil do Austrálie. Každý rok králi na Vánoce posílal knihu. Král mu byl celý život vděčný, že mu pomohl," popsal Frej.

přehrát video
No comment: Ukázka ze hry

Inscenaci režíruje Martin Stropnický, který ji původně připravoval pro Vinohradské divadlo, nakonec se ale hraje v Brně. "Film byl natočený podle divadelní hry, která je obsáhlejší. Více do ní vstupuje téma politiky, světa, který stojí před 2. světovou válkou, a celková naléhavost té doby. Divadlo se oproti filmu odehrává tady a teď a je autentické," popsal rozdíly mezi filmem a původní divadelní předlohou Sláma.

Film Králova řeč

Králova řečSnímek Králova řeč (The King´s Speech) získal amerického Oscara hned ve čtyřech kategoriích. Film získal ocenění za nejlepší režii, snímek roku, herecký výkon v hlavní roli i původní scénář. Ceny ale sbíral také v Norsku, Japonsku, Španělsku, Francii, Austrálii nebo Irsku. V hlavní roli se představil herec Colin Firth a jako logoped vystoupil skutečný Australan Geoffrey Rush.

V únoru loňského roku se po filmovém úspěchu mohla představit i divadelní inscenace, a to na prknech britského divadla Yvonne Arnaud v Guilfordu. Divadelní předloha vznikla paradoxně dříve než film, ale na svoji premiéru musela roky čekat.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.