Zpravodajství Brno

Filharmonie nabídne největší hity britské skupiny Queen

Velikost textu:

Brno - Brněnská filharmonie chce nalákat nové posluchače. Pomoci jí má netradiční koncert s názvem Symphonic Queen, který kombinuje populární hudbu skupiny Queen s klasickými tóny vážné hudby. Dva koncerty ve Wannieck Gallery nabídnou hned šestnáct nejznámějších hitů britské kapely.

Filharmonii doprovodí sólisté i vokalisté z Q VOX
Filharmonii doprovodí sólisté i vokalisté z Q VOX
Otevřít galerii
  • Filharmonii doprovodí sólisté i vokalisté z Q VOX zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Koncert Symphonic Queen ve Wannieck gallery je v plánu dnes i zítra zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Hity skupiny Queen upravil Petr Jirák zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Hudebníci zkouší na dnešní večerní koncert zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Myslím, že je dobré zbourat zažité bariéry mezi hudbou vážnou a hudbou populární. V té tzv. vážné hudbě se najde hudba veselá, stejně jako tzv. populární hudba může být někdy nepopulární," myslí si houslista Leoš Zavadilík.

Program slibuje nejpopulárnější písně legendární kapely, kterou proslavil především zpěvák Freddie Mercury. Dnes a zítra večer mají zaznít hity jako Radio Ga Ga, We are the champions, The show must go on, We will rock you a mnoho dalších. Koncert vznikl jako pokračování úspěšného projektu, ve kterém Filharmonie Brno upravila hity skupiny Pink Floyd, s nimiž vystoupila také v Německu.

přehrát video
No comment: Generálka koncertu Symphonic Queen

Na koncert můžete vyrazit dnes i zítra

Filharmonie rozezní Wannieck Gallery hned dvakrát. Dnes 21. února i zítra 22. února vždy v 19:30.

Pro potřeby symfonického orchestru upravil skladby do originálního aranžmá Petr Jirák. Taktovku bude v ruce držet známý popularizátor vážné hudby Miloš Machek. "Wannieck Gallery je bývalá fabrika. V Londýně nebo v Paříži jsou na podobné prostředí lidé už zvyklí. Sice to není místo například pro Mozarta, ale na soudobou hudbu je to úžasné prostředí," tvrdí Machek.

Zpěv obstarají dva sólisté: Hana Škarková a Marek Olbrzymek. Koncert doprovodí také vokální kvarteto Q VOX, jež sestává ze čtyř absolventů brněnských a pražských hudebních akademií. Brněnská filharmonie s uskupením Q VOX hraje pravidelně. "Je to snaha otevřít se posluchačům," vysvětluje dramaturg Vítězslav Mikeš.

přehrát video
Hovoří dirigent Miloš Machek

Pro potřeby večerního koncertu se hudebníci obléknou do rockové černo-červené kombinace oblečení. V budoucnu plánuje Filharmonie Brno také úpravu oblíbených písní od Beatles. "Tím, že je to spojené se známými jmény, na to lidé slyší a rádi přijdou," konstatuje Mikeš. V tom s ním souhlasí i první houslista Leoš Zavadilík: "Tohle přitáhne jiné publikum, než které na nás chodí do Janáčkova divadla."

Skupina Queen

Rocková skupina Queen patří k nepopulárnějším britským kapelám vůbec. Proslavila se především v 70. a 80. letech minulého století. V jejich písních se mísí prvky rocku, popu, folku, R&B či funky. Počátky kapely se datují do roku 1968. Nejznámější tváří kapely je zanzibarský zpěvák a frontman Freddie Mercury (pravým jménem Farrokh Bulsara). Sláva populárního uskupení trvala až do zpěvákovy smrti v roce 1991. Kapela byla uvedena do rock and rollové síně slávy, svoji hvězdu má i na hollywoodském chodníku slávy. Celkem 18krát se album skupiny Queen umístilo na prvním místě hitparád.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.