Zpravodajství Brno

Novou ředitelkou brněnské filharmonie se stala Marie Kučerová

Velikost textu:
aktualizováno 22. 1. 2013 13:52

Brno – Vedení Filharmonie Brno se ujme současná manažerka vývoje České televize Brno Marie Kučerová. Už včera ji ze tří kandidátů jednomyslně na post ředitelky filharmonie zvolila devítičlenná komise, dnes její jmenování posvětila Rada města Brna. Do čela filharmonie nastoupí 1. března.

Nová ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová
Nová ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová

K brněnské filharmonii má podle svých slov velmi blízký vztah - zná ji jako posluchačka i zpoza kamer České televize. "Jsem hluboce přesvědčená, že je to jeden z nejlepších českých i středoevropských orchestrů této velikosti," řekla Kučerová.

Na post ředitelky přichází s jasnou vizí. Chce posílit vnímání značky Filharmonie Brno, otevřít orchestr veřejnosti, aby nebyl vnímán jako elitářská společnost, a také více dění ve filharmonii prezentovat v médiích. "Za silnou stránku považuji současného šéfdirigenta, skvělý vizuální styl a velmi loajální publikum. Koncertní sály jsou vyprodané, což je skvělé. Doufám, že přinesu další novou energii," doufala Kučerová.

přehrát video
Marie Kučerová o své vizi pro brněnskou Filharmonii

Marie Kučerová ve výběrovém řízení čelila otázkám rektora JAMU Iva Medka, ředitele České filharmonie a bývalého šéfa brněnské filharmonie Davida Marečka i zástupců z řad brněnských filharmoniků. A v užším výběru obstála ze tří kandidátů nejlépe. "Rozhodlo to, jakým způsobem vnímá brněnskou filharmonii, kam ji chce rozvíjet a jaké k tomu chce použít prostředky – i s ohledem na to, jak je nastavené financování filharmonie. I na dotazy odpovídala realisticky a zkušeně," zhodnotil vítězku konkurzu brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD).

Marie Kučerová ve funkci nahradí Zbyňka Matějů, který rezignoval na konci loňského října. Filharmonii vedl rok, pak se rozhodl odejít. Rezignaci zdůvodnil tím, že orchestru už neměl co nového přinést. Také ho nemile zaskočilo množství administrativy, které vedení filharmonie provázelo.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.