Zpravodajství Brno

Datapole

Jak budeme možná cestovat po Jihomoravském kraji v roce 2030

Velikost textu:

Brno - Nejvyšší správní soud v těchto dnech rozhoduje o zrušení Zásad územního rozvoje pro Jihomoravský kraj. Zrušení žádají obce a majitelé pozemků, kterých se dotknou některé zamýšlené silniční tahy. Jaké nás čekají do roku 2030 změny na silnicích, se můžete podívat na mapě.

Trasa R43 přes Bystrc
Trasa R43 přes Bystrc

Zástupci obcí, majitelé dotčených pozemků i ekologové – těmto všem skupinám se nelíbí některé budoucí plány Jihomoravského kraje na výstavbu nových silnic a dálnic. Nejvášnivější spory se vedou o budoucí podobu cestování směrem na Vídeň a na druhou stranu do Hradce Králové. Zásady územního rozvoje ale přináší mnohem více změn, jež se dotknou dopravní infrastruktury po celém území kraje.

Na mapě níže jsme vybrali nejdůležitější dopravní stavby, se kterými do roku 2030 počítají Zásady územního rozvoje. Na mapě jsou zelenou barvou vyznačené zcela nové silnice a dálnice. Modrá barva pak značí stávající dopravní cesty, u nichž dojde ke změně, například ke stavbě obchvatu nebo rozšíření stávající silnice. Pokud kliknete na některou zvýrazněnou silnici, otevře se její krátký popis. Na podrobnější mapy ve formátu pdf odkazujeme níže, kde si v případě zájmu také můžete stáhnout balíček map a geokódů.

Podrobnější mapa - optimální stav v roce 2030 podle JMK (5,7MB)

Podrobnější mapa - podoba silniční sítě s novými úseky podle JMK (8MB)

Zdroj: ČT24

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.