Zpravodajství Brno

TŘI MINUTY Z ...

V blažovické kovárně se natáčely Četnické humoresky

Velikost textu:

Blažovice (Brněnsko) - Osmnáct kilometrů od Brna leží obec Blažovice, kterou za svůj domov považuje 1 200 místních obyvatel. Obec se pyšní filmařsky proslavenou kovárnou nebo uměle vytvořeným biotopem pro vodní obojživelníky.

Blažovický kostel je poměrně mladý
Blažovický kostel je poměrně mladý
Otevřít galerii
  • Blažovický kostel je poměrně mladý zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • V Blažovicích žije asi 1 200 obyvatel zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Obec Blažovice leží na Brněnsku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Kovárna v Blažovicích zdroj: Obec Blažovice https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Okolí potůčku Romzy u obce Blažovice zdobí nedávno vysazené stromy a keře, které obklopují uměle vyhloubenou tůňku pro vodní rostliny a živočichy. Blažovice kromě přírody nezapomínají ani na historii a padlým francouzským vojákům z období bitvy tří císařů věnovaly pamětní desku na tamní zvonici. Právě původní zvonice je ještě o sto let starší než blažovický kostel, který pamatuje maximálně rok 1934. Na jeho výstavbě se ale zásadně podíleli tamní umělci a řemeslníci.

Mezi zajímavá místa obce patří i stará kovárna z přelomu 19. a 20. století, která dodnes slouží svému účelu a má i částečně původní vybavení. O prostory kovárny, jež leží u vjezdu do Blažovic, projevilo v minulosti zájem o Moravské muzeum. Líbí se v ní také filmařům, kteří zde točili například jednu z epizod oblíbeného seriálu Četnické humoresky.

přehrát video
Tři minuty z Blažovic

Jedním z významných rodáků malé obce na Brněnsku je také Šebastian Kubínek (1799 - 1882), který prodal vlastní majetek, aby mohl podporovat zakládání knihoven v regionu. Od místních se dočkal přízviska "šiřitel knihy", protože v rámci pěších pochůzek knihy roznášel a podporoval i knižní předplatitele. Sám se pokoušel také psát, vydával politické a náboženské spisy.

Blažovice ale nežijí jen minulostí, dnes se místní scházejí například na kurtech nebo fotbalovém hřišti. Dobrou záminkou ke společnému setkání je také návštěva pojízdných obchodníků. Co čtvrtek se místní těší na čerstvé maso nebo ryby. "Šla jsem pro cibuli a už ji nemají, tak musím počkat, až přijedou příště. Je to čerstvý, takže je to lepší jak z velkoobchodů," pochvalovala si nákup jedna z místních obyvatelek.

Jedna z kamenných prodejen v Blažovicích
Jedna z kamenných prodejen v Blažovicích

Na podobné obchodníky si ale stěžuje jeden z místních "kamenných" prodejců. "Já to beru jako nekalou konkurenci, protože když odjedou, tak lidé to nemůžou reklamovat a on má pouze náklady na naftu, co projede, kdežto já musím platit nájem a zaměstnance," postěžoval si majitel blažovického obchodu Jan Šenk.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.