Zpravodajství Brno

Na filmařském workshopu Domu umění ožívali duchové

Velikost textu:

Brno - Strašidla, přízraky a nadpřirozené jevy ovládly Brno. Do jiného světa mohl kdokoliv vstoupit s kamerou v ruce, a okusit tak práci filmového štábu. Napsat scénář, vytvořit kulisy či titulky si vyzkoušelo několik fanoušků filmového umění.

Účastníci workshopu se chystají na natáčení
Účastníci workshopu se chystají na natáčení

Účastníci workshopu "Facing the Ghosts" brněnského Domě umění měli možnost setkat se s duchy a ponurými legendami města. K životu je přivedli prostřednictvím krátkých filmů, které sami natočili. Ústředním motivem workshopu byla práce s městským prostředím, snaha dívat se na něj jinýma očima, než jsme zvyklí, jako i využít jeho tajuplné a záhadné stránky kreativním způsobem.

Většina účastníků neměla žádné nebo jen minimální zkušenosti s natáčením a hraním. To však nebylo překážkou, protože je workshopem vedli zkušení filmaři z Německa, režisér Stefan Bünnig a scenárista Martin Behnke. Umělce do Brna přivedla kurátorka projektu Christine Rahn ve spolupráci s Petrou Hlaváčkovou. Společně se všem podařilo vytvořit několik zápletek, scénosledů, rekvizit, kulis, obstarat hudební nástroje a následně natočit krátké filmy na strašidelných místech, která účastníci sami vybrali.

přehrát video
Workshop odhaloval tajemná místa Brna

Workshop se stal součástí širšího projektu "Jak je to s duchy ve městě?", který byl zahájen výstavou v Domě umění. V rámci projektu se uskuteční několik dalších přednášek a workshop "Searching for Ghosts in Town", který bude odhalovat příběhy soch ve veřejném prostoru Brna. Zájemci se mohou také každou neděli od 14 hodin vydat na tematické procházky po místech spojených s konkrétními historickými událostmi nebo působením určité komunity či menšiny.

Kromě tvorby filmů bylo podstatnou náplní workshopu pátrání po legendách a prostředích s výjimečnou atmosférou a hledání odpovědí na otázku, jak tyto příběhy a místa ovlivňují sociální a kulturní sféru města. Cílem projektu je znovuoživení téměř zapomenutých pověstí a jejich přivedení na uměleckou scénu. Projekt propojuje české a německé kreativní vize, které se spojují v jediný pohled na urbanistické dědictví města.

přehrát video
Film natočený účastníky workshopu

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.