Zpravodajství Brno

DATAPOLE

Startuje sezona letních kin. Pro mnohá zřejmě poslední

Velikost textu:

Konečná letos čeká spoustu letních kin v Jihomoravském a Zlínském kraji. S postupující digitalizací se už filmové novinky nebudou objevovat na tradičních 35milimetrových pásech, ale pouze v datové podobě. Na nákup digitálních promítaček ale nemají provozovatelé těchto kin dostatek peněz. Diváci tak podle nich mají možná poslední příležitost užít si nefalšovanou romantiku filmů pod širým nebem.

Letní kino Lysice
Letní kino Lysice

DATAPOLE: Kam do letního kina v Jihomoravském a Zlínském kraji? (Po rozkliknutí značek zobrazíte podrobnosti.)

Líbáš jako ďábel, Drive, Poupata, Jane Eyrová, Probudím se včera a další – nabídka filmů v letních kinech se příliš neliší od aktuálních programů klasických kin. Mezi staršími snímky se i "pod širákem" najde i spousta novinek, které diváky lákají tradičně nejvíce. Už letos však provozovatelé na filmových kotoučích nesehnali například žádanou českou komedii Okresní přebor. Něco takového bude v příštím roce naprosto běžný scénář.

"Letos je to zřejmě naposledy, kdy je ještě v distribuci dost široká nabídka filmů na klasických nosičích, aby z ní bylo možné sestavit program na celou sezonu," míní provozovatelka letního kina Na Dobráku Monika Šimková. Právě areál koupaliště "Dobrák" je posledním místem v Brně, kde se filmy promítají pravidelně po celé léto. Také jeho osud je teď nejistý.

Zakoupit nákladné digitální promítačky, jejichž pořizovací cena se pohybuje kolem tří milionů korun, se pro sezónní provoz letního kina nevyplatí. V repertoáru jim tak zůstanou pouze archivní filmy. Jak se však většina oslovených provozovatelů shoduje, není jisté, zda by nabídka starších filmů nebo přímo myšlenka "retro kina" oslovila také diváky. "Taková varianta by mohla být zajímavá možná pro týdenní nebo čtrnáctidenní projekt, ale ne pro každodenní promítání," zůstává skeptická Šimková. "Letní kino je pro nás už teď nerentabilní. Jako možnost se nám nabízí spíše hledání variant, jak si novou promítačku za výhodných podmínek zapůjčit," dodala.

Filmová promítačka
Filmová promítačka

V Boskovicích naopak uvažují o promítání filmů z DVD nebo Blu-ray disků. "Otázkou je, zda na nich novinkové filmy budou k dostání," podotknul ředitel Kulturních zařízení města Boskovice Oldřich Kovář. A další háček – i pořízení přehrávačů pro takové nosiče přijde na několik stovek tisíc korun.

Kam vyrazit do letního kina?

V provozu přes toto léto bude v Jihomoravském kraji nadále minimálně patnáct letních kin, ve Zlínském kraji sedm. Některá z nich promítají už od začátku června, mnohá další startují sezonu právě o tomto víkendu.

Většina letních kin funguje pár dní v týdnu po celé prázdniny, některá promítají pouze omezené období. Nonstop každý den promítá už jen letní kino Na Dobráku.

Ceny vstupného se obvykle pohybují od 50 do 85 korun. Výjimkou jsou letní kina v Kroměříži a Uherském Hradišti, kam se lidé mohou podívat zdarma. Některá kina zase nabízejí volný vstup na několik vybraných – často dětských – filmů. U kin s vyšší frekvencí promítání je možné zakoupit také permanentky nebo zvýhodněné rodinné vstupenky. Projekce obvykle začínají po setmění, tedy kolem 21. hodiny.

Nejvíce starostí dělá provozovatelům už tradičně počasí. Kdo si lístky rezervuje předem, měl by se zajímat, zda se promítání v případě nepřízně počasí přesune někam pod střechu, anebo bude rovnou zrušeno.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.