Zpravodajství Brno

Datapole

Kolik můžete v Brně od roku 2013 zaplatit za nájemné v obecních bytech?

Velikost textu:

Brno - Nájemné v obecních bytech v Brně může vzrůst až přes 100 korun na metr čtvereční. Radnice jednotlivých městských částí teprve rozhodnou, zda plné výše nájemného využijí. Pokud by to udělaly, hrozilo by skokové zvýšení nájemného. Náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD) ale obyvatele nájemních bytů uklidňuje.

Panelové domy
Panelové domy

Většina městských částí se v letošním roce nepřiblížila k cílovému nájemnému. "Nepředpokládám, že by se nájmy v obecních bytech v Brně dostaly v příštím roce přes 100 korun," uklidňuje Pospíšil.

Rada města Brna doporučí městským částem, aby v obecních bytech, které mají svěřeny do správy, uplatnily tzv. ekonomické nájemné. To je podle Pospíšila částka zahrnující náklady na údržbu bytového fondu a malý zisk. "Město by za pronájem mělo vybírat nižší platby, než kde se pohybuje místně obvyklé nájemné," upřesňuje radní Pospíšil.

Na cílové nájemné se zvýšily ceny bydlení v městských částech Brno-sever a v části Králova Pole. Na Brně severu ale z této nejvyšší částky poskytuje radnice obyvatelům až poloviční slevu – záleží na tom, v jakém stavu je dům, ve kterém obecní byty jsou. Rozhodující přitom je, zda byla v domě vyměněna okna, jestli byl dům zateplen a to, zda dům prošel rekonstrukcí zdravotně-technické instalace. Podobné slevy poskytují i některé další městské části.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.