Zpravodajství Brno

Velikonoční vajíčka z Blatnice pod Svatým Antonínkem

Velikost textu:

První malovaná vajíčka, která se na našem území objevila, pocházejí už z 13. století.  Darování malovaného vajíčka totiž patří mezi nejstarší slovanské zvyky. Kdysi se malovaným vajíčkům připisovala i magická moc, byly symbolem plodnosti a života. Zdobila se nevyfouklá a převládala na nich červená barva, která byla barvou lásky. O kraslicích a jejich barvení voskem mi tentokrát povyprávěla malérečka z Blatnice pod Svatým Antoníčkem, paní Marie Číháková.

Marie Čiháková maluje strom života
Marie Čiháková maluje strom života
Otevřít galerii
  • Marie Čiháková maluje strom života zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Blatnická kraslice zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Blatnické kraslice zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Malérečka Marie Čiháková voskuje kraslice zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Na nejstarších motivech blatnických kraslic taky převládá černá a červená barva. "Tohle je motiv na konvalinkového hada, tohle je na hvězdicu, tohle na srdíčko...," popisuje obrázky na kraslicích paní Čiháková. Jednotlivé motivy mají svou dávnou symboliku. Například zvláštní podlouhlý ornament symbolizuje strom života. Uprostřed něj je matka, okolo děti a okolo dětí jsou vnoučata. "Muži ve stromě života nejsou. Nikdo neví proč," s úsměvem říká paní Čiháková. "Všechny tyto motivy jsou typické blatnické, ale každá malérečka si už do nich dá to svoje."

přehrát video
Jak se dělají vajíčka v Blatnici pod Svatým Antoníčkem

Malování je delší proces, než se může laikovi zdát. Čihákovi nejdřív shání vajíčka, která pak po desítkách vyfukují a suší venku na dvoře dva roky. "To není jen tak. Děti přinesou vajíčko do školy a chtějí jej nabarvit a ono je ještě mokré. Vajíčko musí být vysušené, aby na něj hezky chytala barva," popisuje bílé vajíčko blatnická malérečka.

Včelí vosk a kahánek
Včelí vosk a kahánek
Více fotek
  • Včelí vosk a kahánek zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/35/3460/345957.jpg
  • Kraslice zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/35/3460/345962.jpg
  • Marie Čiháková a pštrosí kraslice zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/35/3460/345960.jpg

K barvení je pak potřebné nachystat pravý včelí vosk a anilínové barvy. Nejdřív se namaluje základní vzor, který zůstane na vajíčku bílý. Vajíčko se pak barví v nejsvětlejší z barev, například žlutě. Pak se voskem zatře, tedy "zaděbní" to, co chceme nechat žluté, a následuje barvení v tmavší barvě, například červené. Tohle se opakuje, dokud vajíčko nedobarvíme poslední, nejtmavší barvou – černou. Pak se už jen zavoskované vajíčko utře nad kahánkem od vosku a blatnická kraslice je hotová.

Kontakt na autora reportáže: dusana.nuoskova@ceskatelevize.cz

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.