Kde jsem:

Z regionálních studií — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

12. 11. 2015

Česká televize byla exkluzivním svědkem exhumace ostatků faráře Toufara. Natočila o tom dokument

Téměř detektivní pátrání přináší dokument Mrtvolu sprovoďte ze světa, který do svého svátečního vysílání 17. listopadu 2015 zařadil program ČT2. Zachycuje hledání ostatků číhošťského faráře Josefa Toufara a jejich následnou exhumaci. Film režiséra Romana Vávry vznikl v brněnském studiu České televize v Tvůrčí producentské skupině Patricka Diviše. Pořad začíná v 21:05 na programu ČT2.

Josefa Toufara umučila státní bezpečnost v padesátých letech minulého století. Tělo nepohodlného, ovšem lidmi milovaného a uznávaného kněze, se komunisté chtěli zbavit, aby nebyla možná identifikace místa, kde je pohřbený. Dokument nabízí exkluzivní materiál z okamžiků exhumace, následného genetického a antropologického výzkumu ostatků a jejich pohřbení v Číhošti na Českomoravské vysočině. „Měl jsem možnost být přítomen některým klíčovým okamžikům odkrývání pravdy o osudu umučeného faráře Josefa Toufara a musím říct, že se jednalo o chvíle emocionálně nesmírně silné a důležité. Doufám, že se nám je takto podaří zprostředkovat i televizním divákům,“ říká kreativní producent Patrick Diviš.

„Hlavní osu snímku tvoří poslední hodiny života číhošťského faráře a příběh jeho mrtvého, zmučeného těla uloženého pod cizím jménem v šachtě číslo 16 hromadného hrobu na hřbitově v Praze-Ďáblicích,“ upřesňuje průvodce pořadem, spisovatel Miloš Doležal, který hledání pravdy o Josefu Toufarovi zasvětil celý život a napsal o něm životopisné knihy. „Příběh se sice stal před pětašedesáti lety, ale naléhavě promlouvá do naší současnosti a velice plasticky svědčí o totalitních politických praktikách,“ zdůrazňuje Doležal.

V dokumentu hovoří pamětníci, přímí iniciátoři a účastníci exhumace i Toufarova rodina. Silně promlouvá i syrovost míst, ďáblického hřbitova, bývalého státního sanatoria v Praze v Legerově ulici či patologického ústavu na Albertově.  „Zpětně viděno vnímám jako malý zázrak už to, že k objevení a vyzvednutí ostatků Josefa Toufara vůbec došlo,“ zamýšlí se dokumentarista Roman Vávra a vysvětluje: „Vše se opíralo o svědectví několika osob, které už většinou nežijí a o ofocenou dvoustranu pohřební knihy uloženou v archivech StB, kterou po 21. srpnu 1968 nechala nejspíš sama StB zlikvidovat“. Ve filmu jsou použity i dosud neznámé fotografie a filmové záběry.

 „Přestože se komunistický aparát a jeho aktéři  snažili Toufarovo umlácené tělo zlikvidovat ze světa a číhošťského faráře i po smrti zneužít a pomluvit, nepodařilo se jim to,“ říká Miloš Doležal a zmiňuje hlavní poslání dokumentu:  „Z minulosti se prostě nelze vyvázat a i po mnoha desítkách let lze částečně napravit některé křivdy, v tomto případě vrátit zavražděnému a potupenému člověku důstojnost,“ doplňuje Miloš Doležal.  

Ostatky Josefa Toufara se podařilo vyzvednout a identifikovat na podzim 2014. Téměř přesně 25 let po svatořečení blahoslavené Anežky České, která byla farářovou oblíbenou světicí. „Případ faráře Toufara je šokující ve své brutální syrovosti v kombinaci s těžko vysvětlitelnými jevy, které nás přesahují,“ uzavírá Roman Vávra.

Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

Přílohy

Pátrání po ostatcích faráře Josefa Toufara (476 kB)

Číhošť v roce 1950 (155 kB)

Josef Toufar (518 kB)

12. 9. 2022Slunovraty Petra Nikla
12. 9. 2022Legendy kriminalistiky potřetí
2. 9. 2022Po dlouhých osmatřiceti letech se do Ostravy vrátil Folkový kolotoč. Na místo, kde vznikl
30. 8. 2022Hudba v kostele je zážitek. Začíná Svatováclavský hudební festival
22. 7. 2022Na chryzantémové plantáže při úpatí nejvyšší hory Afriky. Česká televize odvysílá novou řadu Postřehů odjinud, tentokrát z Tanzanie
1. 7. 2022Přímé přenosy z Velehradu
1. 7. 2022Svatopluk – vládce Moravanů a Slovanů
21. 6. 2022Rok od tornáda: čtyři rodiny, čtyři příběhy
18. 5. 2022Disciplína, zdatnost a oddanost státní doktríně. Kuratorium. Vlastenci, nebo zrádci?
10. 5. 2022Netvoří pro to, aby se líbil. Zpracovává témata, která považuje za důležitá

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (179)