Kde jsem:

Z regionálních studií — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

26. 8. 2015

Současná poetika Slovácka v dokumentu ČT

Pohled na současný svět moravského Slovácka, vztah místních lidí k folkloru a lidovým tradicím přináší dokument Slovácká suita, který v těchto dnech natáčí režisér Jiří Šindar v brněnském studiu České televize. Hudební pořad inspirovaný skladbou Vítězslava Nováka nabídne divákům program ČT art zřejmě v závěru tohoto roku.

Slovácká suita skladatele Vítězslava Nováka, která je jakýmsi obrazem svátečního dne na slovácké vsi na přelomu 19. a 20. století, neinspiruje filmaře poprvé. Už v roce 1966 ji v brněnském studiu Československé televize natočil režisér Kuba Jurečka. „Nový dokument navazuje na tradici folklorních pořadů, které televize v minulosti vyvážela z Brna do celého světa. Téma a samotná poetika tohoto snímku zároveň ukazuje stále živoucí formu folkloru z oblasti Slovácka,“ zamýšlí se dramaturg ČT Martin Polák.

Novákova kompozice přibližuje tři základní momenty života zdejších lidí – křesťanskou víru, lásku a přirozenou muzikálnost. Kuba Jureček v tehdejším duchu pojetí udržování a obnovy folkloru některé obrazy inscenoval a do celé poetiky filmu přidal i trochu patosu. „Po bezmála půl století jsem se rozhodl přistoupit k Slovácké suitě trochu jinak,“ říká režisér Jiří Šindar a vzpomíná, jak v roce 2001 uslyšel první větu Novákovy suity v evangelickém kostele v Javorníku v podání místního varhaníka Tomáše Majtána. Tehdy si režisér uvědomil, jak slovácký folklor určuje tep zdejšího života.  „Přestože je dnešní svět jiný, moje pojetí suity ukazuje, že všechny prvky, které ovlivňovaly život lidí v minulosti, v něm stále nacházíme,“ zamýšlí se Šindar a dodává: „Společně s kameramanem Jirkou Strnadem a celým štábem máme snahu ukázat svět moravského Slovácka dnešníma očima. Děti si už nehrají na pastvě, zamilovaní se nescházejí pod lipou, ale nálada u tradiční lidové muziky je obdobná jako před desítkami let.“ 

Tvůrci nezůstávají jen na Horňácku, ale zachycují i další slovácké regiony. Ke spolupráci přizvali zpěvačku Ivu Bittovou, která je živým důkazem vývoje lidové písně. „Je několik důvodů, proč jsem na nabídku spolupracovat na tomto dokumentu kývla“, říká Iva Bittová a některé z nich hned vyjmenuje: „Slovácko, rodný kraj mé maminky Ludmily Bittové, rozené Masarové, vztah k lidové hudbě, ze které neustále čerpám a také ji podporuji, lidové tradice Moravy…“ S vlastní interpretací některých hudebních vět vystoupí také kapela Lesní zvěř či Musica Folklorica se zpěvákem Martinem Prachařem.

„Celé mé pojetí Slovácké suity by však nemělo být negací současného folklóru, lidového umění a duchovního života Slovácka,“ upřesňuje Jiří Šindar. „Vše se vyvíjí, dnešní muzikanti uchopí lidovou písničku jako kdysi Janáček a Novák a přepracují si ji podle svých pocitů,“ dodává.

Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

Přílohy

Iva Bittová při natáčení hudebního dokumentu (861 kB)

Režisér Jiří Šindar při natáčení (664 kB)

Z natáčení Slovácké suity (698 kB)

26. 3. 2024Pěšky do Říma
4. 3. 2024Václav Žmolík znovu objevuje vinařské regiony. Tentokrát na Slovensku
1. 3. 2024Dokument o mužích, kteří propadli vášni závodních motorek
29. 2. 2024Pohled do života pěstounských rodin podruhé – dokumentární cyklus Plné hnízdo má nové díly
8. 1. 2024Touha po věčnosti
4. 12. 2023Svoboda v podzemí
18. 10. 2023Novým šéfem televizního studia v Brně se stal Petr Albrecht
5. 9. 2023Za oponou přírody
4. 9. 2023Televizní premiéra dokumentu Zkouška umění
4. 9. 2023Životní vzkaz Slávka Janouška

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (179)