Kde jsem:

Z regionálních studií — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

11. 11. 2014

Fenomén Underground připomene výročí 17. listopadu

Předpremiéry v Bratislavě, Vídni, Londýně a v Ostravě

V atmosféře listopadového výročí má klubové publikum několik skvělých příležitostí připomenout si příběhy lidí, kteří dokázali být svobodní i v době nesvobody. Autoři společně s vystupujícími umělci v Ostravě, Vídni, v Bratislavě i v Londýně uvedou předpremiéry několika dokumentů z cyklu Fenomén Underground. Tematicky se jejich výběr vztahuje k navštíveným místům a osobnostem, které k nim patří.

Hned ve středu 12. listopadu v 19:00 v antikvariátu Fiducia v Ostravě začne předpremiéra dokumentu Ostříhat a do dolů.  Projekci zahájí režisér Jiří Fiedor a poté vystoupí slavná undergroundová kapela Stará dobrá ruční práce.

Jiří Fiedor je mezi dalšími režiséry Fenoménu Underground podepsán pod díly, které se zabývají paralelní kulturou mimo hlavní centrum. Řekl k tomu: „ Během naší práce vyplynulo, že na severní Moravě, stejně jako třeba ve východních Čechách, fungovalo neuvěřitelné množství kapel, samizdatů, pořadatelů akcí a dalších lidí, kteří si nikdy nečinili nárok na oficiální uznání, jen chtěli žít po svém a často za to byli pronásledováni. Byly to vlastně komunity provázané napříč celou republikou. A to je to, co se zatím nikde příliš nezmiňovalo a co možná hraje podobnou roli při jakési renesanci undergroundu, kterou zažíváme dnes.“ 

O dva dny později, v pátek 14. listopadu bude v klubu Nachtasyl ve Vídni uveden další z undergroundových dokumentů. Pod názvem Ostrovy svobody za oponou si nezávislé publikum připomene, jak fungovaly kontakty s cizinou a v čem se český underground potkával nebo naopak rozcházel s tím na západě. Do vídeňského klubu, v němž se scházeli čeští emigranti a kumštýři, doprovodí ukázku z televizního cyklu dramaturg Josef Albrecht, režisér Jiří Fiedor a slovenská skupina Živé kvety.

V pondělí 17. listopadu bude v bratislavském Kulturním centru Dunaj uvedena předpremiéra dalšího dílu nazvaného Divoký východ. Dokument věnovaný košické komunitě, kterou mnohé aktivity propojovaly s českým a pražským undergroundem. Její klíčovou postavou byl katolík a samorostlý filozof Marcel Strýko. Mezi těmi, kteří ho velmi oceňovali, byl např. i Egon Bondy.  Dokument tentokrát uvedou dramaturgové Marcel Nevín a Josef Albrecht. V následné debatě bude hlavním hostem spisovatel a publicista Martin Šimečka. 

Z bohaté nabídky programu, který se bude prolínat těmi správnými místy v centru Ostravy ve sváteční den 17. listopadu, připomínáme v souvislosti s Fenoménem Underground program v klubu Atlantik, kde od 16:00 hodin začíná projekce dokumentárních filmů. Mezi nimi bude také jeden z cyklu o undergroundu nazvaný Na cestě. Je věnován ostravské rodačce a písničkářce Dáše Vokaté. 

Na festivalu Made in Prague, který se od poloviny října do konce listopadu koná v Londýně, se Fenomén Underground připomene dokumentem nazvaným DG 307. Projekce bude 22. listopadu součástí večerního koncertu Jazzlive at the Crypt v St Gilles Church.

Fenomén Underground ještě předtím, než se začalo jeho televizní vysílání na ČT art, oslovil publikum při řadě výjimečných příležitostí. Připomínám jeho prezentaci na Colours of Ostrava, na akcích a festivalech v Humpolci, Trutnově, u Skaláka, v Moskvě aj. Projekt v pražském divadle Archa odstartoval velký koncert, který spoluorganizovala Knihovna Václava Havla. Listopadovými předpremiérami se zpráva o něm dostává do povědomí na mnoha dobrých domácích i evropských adresách.

www.fenomenunderground.cz

Jolanda Pilařová, TS Ostrava

31. 8. 2023Jeskyně, potápění, dobrodružství!
20. 7. 2023Archouni aneb architektura hravě a vesele
24. 5. 2023Pěvkyně Magdalena Kožená slaví. V sobotu na ČT art
15. 5. 2023Stará řemesla a jejich mistry představí nová dokumentární série České televize
25. 4. 2023První máj, jeho stoleté podoby a proměny
24. 4. 2023Česká televize připomene Zapomenutý atentát
24. 2. 2023Slavné začátky, krize i velkolepý návrat. Dokument Vinyl nahlédne do bohaté historie gramofonových desek
27. 1. 2023Monika s Alešem, Soňa s Ondrou
11. 1. 2023Recesista, buřič a bohém nebo zásadový, geniální novinář? Dokument o Jaroslavu Haškovi už v lednu na ČT2.
28. 12. 2022V pohybu! Jízda na divoké žehličce začíná!

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (179)