Kde jsem:

Z regionálních studií — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

27. 10. 2014

Film z prostředí českého tuningu je dokumentem roku

Nejlepším českým dokumentárním filmem se na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava 2014 stal film Martina Duška K oblakům vzhlížíme. Odváží si hlavní cenu v kategorii Česká radost. Prozaický film s poetickým názvem vystihující životní pocity současné vyřazené mladé generace vznikl v brněnském studiu České televize v Tvůrčí producentské skupině Kamily Zlatuškové.

K oblakům ve filmu vzhlíží hlavní hrdina snímku z prostředí českých tuningových srazů Ráďa Pešek. Žije na severu Čech, ale mohl by být odkudkoliv v Evropě. Jeho pocity stagnace a vyprázdněnosti totiž znají tisíce mladých lidí z mnoha zemí.  Jedinou Ráďovou jistotou je rozpadající se auto a řvoucí výfuk motoru. Počítá každou korunu a každá práce ho obtěžuje. Zkouší nové příležitosti se stejným výsledkem. Pocit naplnění se mu nedostává. Jediná psychologická kotva, na kterou se může spolehnout, je de facto kus plechu a sen o tom, jak by jeho auto mohlo být něčím víc. Raději hladoví, než by neměl na benzín. „Z nudy svého všednodenního života se dvakrát ročně vykupuje účastí na tuningovém srazu,“ představuje svého hrdinu režisér a scenárista Martin Dušek a dodává: „Jakmile však tento svět opustí, naráží na realitu všedních dnů.“

Film viděli diváci poprvé letos v červenci na festivalu v Karlových Varech, světovou premiéru měl před několika dny na Mezinárodním filmovém festivalu v Chicagu. „Tam zaujal natolik, že o něj projevila zájem jedna z nejslavnějších světových galerií MoMA v New Yorku,“ říká kreativní producentka Kamila Zlatušková. Evropskou premiéru bude mít film příští týden na Mezinárodním filmovém festivalu ve španělské Seville a do českých kin vstoupí 8. listopadu. "Navzdory tomu, že jde v podstatě o televizní dokument, filmové plátno tomuto vizuálně vytříbenému a atraktivnímu snímku opravdu velmi sluší," dodává Kamila Zlatušková. 

Film bude mít televizní premiéru na jaře roku 2015.  

Hana Orošová

Televizní studio Brno ČT

Přílohy

K oblakům vzhlížíme (645 kB)

31. 8. 2023Jeskyně, potápění, dobrodružství!
20. 7. 2023Archouni aneb architektura hravě a vesele
24. 5. 2023Pěvkyně Magdalena Kožená slaví. V sobotu na ČT art
15. 5. 2023Stará řemesla a jejich mistry představí nová dokumentární série České televize
25. 4. 2023První máj, jeho stoleté podoby a proměny
24. 4. 2023Česká televize připomene Zapomenutý atentát
24. 2. 2023Slavné začátky, krize i velkolepý návrat. Dokument Vinyl nahlédne do bohaté historie gramofonových desek
27. 1. 2023Monika s Alešem, Soňa s Ondrou
11. 1. 2023Recesista, buřič a bohém nebo zásadový, geniální novinář? Dokument o Jaroslavu Haškovi už v lednu na ČT2.
28. 12. 2022V pohybu! Jízda na divoké žehličce začíná!

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (179)