Kde jsem:

Z regionálních studií — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

19. 11. 2013

Rádio jako průvodce historií i svědek přítomnosti

V sobotu 30.11. na ČT art sledujte program věnovaný výročí rozhlasového vysílání. Mezi jinými i dokument Století rádia.

V Tvůrčí producentské skupině Kateřiny Ondřejkové vznikl nový televizní dokument Století rádia. Vymyká se tradičnímu pojetí tohoto žánru a důraz klade na využití zvukového záznamu.  Tvůrci, vytvořili obraz 20. století na pozadí historie rozhlasového vysílání v srdci Evropy. Tato unikátní dokumentární koláž je koncipovaná na základě autentických dobových rozhlasových nahrávek.  Připravili scenárista Milan Švihálek, dramaturg Martin Novosad, střihač Jakub Voves a režisér Roman Vávra.  Uvidíte 30. listopadu na Čt art ve 20:25 hodin.

Většina z nás má v paměti uchovánu melodii znělky oblíbeného pořadu, barvu hlasu redaktorů, zjitřenou dikci v okamžiku živelních katastrof nebo historických zvratů, komentáře sportovních výkonů nebo přímé přenosy jedinečných kulturních akcí. Události jakoby měly svůj otisk ve zvucích, které je provázejí. A kde jinde by měly mít tu nejpřesnější ozvěnu než právě v rozhlasovém vysílání.

Dramaturg Martin Novosad nám k tomu řekl: “Když mne před časem oslovil Milan Švihálek s nápadem na dokumentární seriál o rozhlase, s velkým potěšením jsem tuto výzvu přijal. Chtěli jsme zachytit mimořádně zajímavou historii tohoto média na pozadí klíčových událostí našich dějin. Koncept cyklu jsme nakonec pozměnili s ohledem na schválený solitérní dokument. Společně s režisérem Romanem Vávrou jsme se rozhodli realizovat snímek, který by vycházel pouze z původních rozhlasových nahrávek, jež by samy o sobě byly výmluvným komentářem a svědectvím o pohnuté historii naší republiky i fenoménu rádia. Čekala nás náročná práce a jsem přesvědčen, že se nám smělý záměr podařilo naplnit. Věřím zároveň, že tím nejen pracovníkům rozhlasu, ale i všem zvídavým televizním divákům, předáváme náš film k letošnímu rozhlasovému výročí jako vzkaz úcty a důvěry v hodnotu, která přetrvává.“

Rozhlas se stal ve 20. století fenoménem komunikačních možností, který do značné míry ovlivnil naši historii i její vnímání. Dokument Století rádia přichází s unikátním záměrem, prostřednictvím pečlivě vybraných rozhlasových záznamů, filmových archivů i autentických výpovědí přiblíží rozhodující období českých dějin. Tvůrci chtějí ukázat, jak tyto události formovaly médium rádia a naopak, jak rozhlas, klíčový zdroj informací a zábavy a současně propagandistický nástroj zneužitý ideologií, spoluvytvářel a ovlivňoval historii naší země.

Jolanda Pilařová, TS Ostrava

12. 9. 2022Slunovraty Petra Nikla
12. 9. 2022Legendy kriminalistiky potřetí
2. 9. 2022Po dlouhých osmatřiceti letech se do Ostravy vrátil Folkový kolotoč. Na místo, kde vznikl
30. 8. 2022Hudba v kostele je zážitek. Začíná Svatováclavský hudební festival
22. 7. 2022Na chryzantémové plantáže při úpatí nejvyšší hory Afriky. Česká televize odvysílá novou řadu Postřehů odjinud, tentokrát z Tanzanie
1. 7. 2022Přímé přenosy z Velehradu
1. 7. 2022Svatopluk – vládce Moravanů a Slovanů
21. 6. 2022Rok od tornáda: čtyři rodiny, čtyři příběhy
18. 5. 2022Disciplína, zdatnost a oddanost státní doktríně. Kuratorium. Vlastenci, nebo zrádci?
10. 5. 2022Netvoří pro to, aby se líbil. Zpracovává témata, která považuje za důležitá

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (179)