Kde jsem:

Z regionálních studií — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

19. 12. 2007

Ve znamení osudové osmičky

Letopočty s osmičkou bude ČT připomínat v průběhu celého roku. Připojuje se i publicistika a dokument z Ostravy.

Letopočet s osmičkou na konci má v blízké i vzdálené historii vždy punc výjimečnosti. Až si budeme na konci letošního roku přát hodně štěstí a úspěchů, měli bychom na to myslet. V České televizi se v příštím roce Osudové osmičky uplatní jako výrazné jednotící téma. Ostravská televize se k nim celoročně připojuje svým cyklem V zajetí železné opony. Období po roce 1948, který vedl k rozdělní Evropy neprostupnou hranicí, včetně několika dalších osmičkových roků, které vymezují emigrantské generace, skýtá řadu osudů, o nichž hovoříme.

Hned v lednu uvedeme dvě vydání pořadu Ta naše povaha česká. Pod názvem "Osmičkoví emigranti" porovnají tvůrci cyklu rozdílné osudy jednotlivých emigračních vln, dnešní osudy emigrantských spolků, vnímání české současnosti. Následující díl o české povaze je pojmenován stejně jako celý rok „Osudové osmičky“ a staví na anketě mezi dnešní mládeží. Jak vnímají některé draze vykoupené letopočty z nedávné minulosti právě oni?

Dokument pod názvem Porazily jsme Hitlera i Stalina, který chystáme na únor, se dotýká osudu žen na Hlučínsku. Historicky zatěžkané roky s osmičkou na konci zasáhly do jejich života velmi významně. Podobně silnou výpovědí zapůsobí na diváky i velký společenský dokument Zpráva o Lodži. Příspěvkem k vyrovnání se s odsunem českých Židů a odkazem na unikátní archivní materiál se v dubnu k osudovým osmičkám opět přihlásíme.

Červnové vysílání zahrnuje další z portrétů kontroverzních československých prezidentů. Dokument "Z Buzuluku na Hrad" je věnován Ludvíku Svobodovi. I v jeho životě se roky s osmičkou na konci staly zásadními mezníky.

Na jednadvacátý srpen chystáme velký dokument pod názvem "Skryté zločiny osmašedesátého". Přibližuje zcela nová svědectví o dosud nepublikovaných osudech lidí postižených přímo na ulicích ve dnech okupace. Tváří osmašedesátého byla určitě Marta Kubišová. Dokument "Marta a Fanda...", který patří do volného cyklu Jedna událost - dva osudy, uvedeme v září 2008.

Téma první světové války a vzniku republiky připomene televizní dokument " Můj děda byl voják, válčil na Piavě". Práce dokumentaristů je inspirována autentickým deníkem nalezeným v pozůstalosti jednoho z příbuzných moderátora pořadu Na stopě Romana Svobody.

S výsledky unikátního projektu "Děti v boji proti totalitě" se setkáme u televizních obrazovek na začátku října 2008. Děti v průběhu roku natáčejí své malé dokumenty o lidech, hrdinech nedávné historie. Jejich dokumenty uvidíme v rámci jednoho z nedělních Večerů na téma.

Na listopad je rezervován čas pro vysílání dvou dokumentů, které se obracejí východním i západním směrem. Desítky hrobů v Rusku, které vydávají svědectví o masových popravách i o jejich českých obětech a výsledky nových výzkumů o nich, s akcentem na rok 1938 - to jsou východiska pro dokument nazvaný "Zatajené popravy". Dosud nezmapovaná, odvrácená tvář naší historie se poodhalí v dokumentu "Sloužili jsme ve wehrmachtu" o lidech z československého pohraničí, kteří bojovali u Stalingradu i Berlína. Mnozí skončili v sovětských gulazích. Také jejich životopisy obsahují své osudové osmičky.

Publicistika a dokument mají v ostravském vydání specifickou tvář i autorský rukopis. Již léta se mluví pochvalně o ostravské dokumentaristické škole. I výběr z tvorby s „osmičkovou“ determinací to dokazuje.
11. 5. 2010Nespavost - premiéra v neděli 16. 5. na ČT1 od 20:00
7. 5. 2010Šil jsem u Kubiše - premiéra dokumentu 27. 5. na ČT2 od 20:00
4. 5. 2010Další úspěch - tentokrát na festivalu v Ostravě
4. 5. 2010Krev zmizelého – televizní premiéra filmu
30. 4. 2010Cena pro snímek J. G. Mendel – neustálá výzva
30. 4. 2010Hlavní cena pro TS Ostrava
28. 4. 2010Nový televizní film Nespavost
28. 4. 2010Nespavost
28. 4. 2010Nespavost - předpremiéra nového filmu
27. 4. 2010Rozloučení s kardiálem Špidlíkem v přímém přenosu

« | | 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 | | » (179)