Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

12. 9. 2022

Slunovraty Petra Nikla

Osobnost a neopakovatelný způsob myšlení předního českého malíře, hudebníka a performera Petra Nikla zachycuje nový časosběrný dokument České televize. Snímek s názvem Slunovraty Petra Nikla uvede v premiéře ČT art ve středu 14. září 2022 ve 20:15 v rámci cyklu Klobouk dolů… Režie Pavel Jirásek.

Bezmála hodinový pořad představuje Nikla jako všeumělce s jednotícími principy tvorby. Diváka provází jeho profesionální cestou od divadelních a performačních aktivit až k soudobému hledání aktuálního smyslu současného umění. To vše ve spojitosti se sociálním zájmem o společenské komunity na kolektivních výstavách. „Pracovali jsme metodou inscenovaných situací pro statickou kameru,“ představuje snímek Petr Nikl a zamýšlí se nad svou tvorbou: „Publikum se nikdy nesnažím nacházet. Nemůžu na něj při práci myslet. To není sobecký přístup. Nemůžu a nesmím plnit očekávání kohokoli. Musím přede¬vším oslovit a udivit sebe, až pak může vzniknout přenos tohoto údivu.“

„Koncept dokumentu jsme rozložili do devíti oblastí umělcovy tvorby, z nichž každá tvoří natáčecí situaci a zároveň ji patří specifický žánr,“ říká režisér Pavel Jirásek. Jedná se o herecké i obrazové stylizace, jako jsou loutky, knihy, obrazy, grafické listy, hudba, inscenovaná fotografie masky plus převleku, performance, interaktivní projekt a umění času. „To vše doprovází osobitá a originální životní výpověď Petra Nikla, který se ohlíží nad svým dosavadním životem, uplynou kariérou a dává pomyslnou vize cestě, kterou se bude ubírat v budoucnosti,“ upřesňuje dramaturg Martin Polák.

Zlínský rodák Petr Nikl je zakládajícím členem výtvarné skupiny Tvrdohlaví. Intermediální umělec s klasickými kořeny se svobodně a přesvědčivě vyjadřuje prostřednictvím tradičních výtvarných technik, ale i autorských knih, interaktivních projektů a improvizačních akcí na bázi performance, divadla a hudebních vystoupení. Je nositelem Ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 1995, několikanásobným laureátem ceny za nejkrásnější knihu roku a držitelem Zlatého anděla v kategorii alternativní hudba z roku 2005. Ve stejném roce připravil expozici Zahrada fantazie a hudby pro český pavilon na EXPO v japonském Aichi. Film představuje sumarizující význam jeho díla v tuzemsku i v zahraničí.

Snímek Slunovraty Petra Nikla vznikl ve spolupráci se statuárním městem Zlínem. V předpremiéře se představil na letošním ročníku Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně.

Scénář a režie Pavel Jirásek // hlavní kameraman Marek Jícha // dramaturg Martin Polák // vedoucí produkce Kateřina Zavadilová //výkonný producent Pavel Plešák // kreativní producent Dušan Mulíček

Přílohy

Petr Nikl - snímek z natáčení (1448 kB)