Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

10. 3. 2022

ČT odvysílá dokument Chci Tě, jestli to dokážeš o naplnění tužeb handicapovaných lidí

Nemají dokonalé tělo, někdy ani tvář, leckdy mají potíže s pohybem i komunikací. To však neznamená, že nestojí o tak běžnou věc, jakou je fyzický kontakt a láska. Snímek režisérky Dagmar Smržové Chci Tě, jestli to dokážeš tvoří autentickou, vášnivou a vtipnou mozaiku žen, které spojuje touha po přijetí. Diváci ho uvidí v úterý 15. března od 22:20 na ČT2.

„Sex stále představuje částečně tabu i pro zdravé ženy. Nežijeme sice ve společnosti, v níž jsou ženám dělány obřízky, musejí být zahalovány, nebo by jim byly zakazovány potraty, ale i tak tu přetrvává bigotní představa, že ženy nemají právo na své potřeby. U handicapovaných žen se toto samozřejmě ještě stupňuje,“ říká režisérka Dagmar Smržová a doplňuje: „Často si vybírám témata a lidi, kteří jsou svým způsobem na okraji a dělám z nich hrdiny. Jde ale o protagonisty, kteří si dokáží udělat legraci z těžkých životních situací. Divák se s nimi směje, postupně si je zamiluje a na konci navíc dospěje k závěru: Sakra, nemám tak špatný život!‘.

Snímek sleduje příběhy dívek, které jsou handicapované a chybí jim fyzický kontakt. Ústřední hrdinku představuje Jana, kterou obrna připoutala na lůžko a která se musí spolehnout na pomoc svých blízkých. Její sestra Kateřina je však nevidomá a matka Martina se potýká nejen se složitou sociální situací, ale také s alkoholem. Jana se sice nemůže sama takřka hýbat, ale dává do pohybu události a osoby kolem sebe. Díky dokumentu se začala řešit i problematika sexuálních asistentů mužského pohlaví, které mohou ženám v naplnění jejich touhy pomoci. Zatímco asistentek v tomto oboru už existuje více, u mužů tomu tak není.

„Režisérka Dagmar Smržová je mistrem ve vyprávění těžkých životních příběhů bez sentimentu, s humorem, se schopností zachytit osobité a nečekané projevy lidskosti. Chci vzkázat divákům, aby se dívali i přesto, že téma zdravotního postižení může být pro mnohé z nich náročné. Nabízí totiž příběh dívky, která se i přes okolnosti nevzdává a tvrdohlavě hledá lásku a své místo v životě, což může být velkou inspirací nám všem,“ říká kreativní producentka Veronika Slámová

Film Chci Tě, jestli to dokážeš, který je volným pokračováním dokumentu Miluj mě, jestli to dokážeš, si získal uznání na festivalech i u kritiků. Nyní, v době televizní premiéry, je navíc jasné, že dokázal otevřít diskuzi o nutnosti sexuálních asistentů v České republice. Například nezisková organizace Freya, která pomáhá lidem se zdravotním postižením žít naplno, díky tomuto snímku nyní disponuje dvěma vyškolenými pracovníky.

scénář a režie: Dagmar Smržová // hlavní kameraman: Adam Kruliš // výkonná producentka: Kateřina Kovářová // dramaturgyně a kreativní producentka: Veronika Slámová

Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Chci Tě, jestli to dokážeš (81 kB)