Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

23. 8. 2017

Trapný padesátky Mihulová, Melíšková a Tomicová obsadí Českou televizi v novém seriálu nejen pro ženy

V padesáti život končí a začíná mejdan! Své o tom ví Klára Melíšková, Alena Mihulová a Pavla Tomicová, které ztvárnily ústřední trojici padesátiletých žen v dvanáctidílném komediálním seriálu Trapný padesátky natočeného podle scénáře spisovatelky Ireny Obermannové. První díl uvede ČT1 v pondělí 28. srpna ve 21.00 hod.

„Moje postavy mají samozřejmě předobraz v reálném životě. Mám spoustu kamarádek, které poslouchám a pozoruju a pak se jejich řečmi inspiruju při psaní. Figury jsou částečně odposlouchané, částečně odžité a částečně vyfabulované,“ říká scenáristka Irena Obermannová, která seriál psala jak ženskému, tak mužskému publiku. „Dívat by se měli i muži, protože ti o problémech a pocitech, které se tam řeší, nevědí,“ dodává Obermannová a režisér Michal Vajdička ji doplňuje: „Předpokládám, že stejně jako mně, tak i ostatní muže zaujme právě jiný, ženský pohled. Tento seriál odhaluje svět žen a jejich způsob myšlení. Je tam ale také hodně zajímavých a vtipně napsaných mužských postav. Ireně záleželo na tom, aby muži v Trapných padesátkách nestáli stranou.“

Seriálovými trapnými padesátkami jsou tři výrazné české herečky Klára Melíšková, Alena Mihulová a Pavla Tomicová, respektive jejich role Mia, Anča a Ema. Ty právě překročily hranici, za kterou už mnohé nevidí nic než smrt. Zdá se, že tyto tři se už mohou v životě snažit jen o jediné: nebýt trapné. Jejich vzájemné setkání je ale inspiruje k pravému opaku: Být trapné na plné pecky a dělat klidně všechno, co se zdá být v jejich věku nevhodné. K tomu je ovšem potřeba zbavit se manželů, milenců, dětí a především veškerých zábran. Sestěhují se spolu do Miina bytu a začnou znovu žít.

„Hned po prvních zkouškách jsme pochopily, že to bude velká zábava. Natáčely jsme s radostí a těšily jsme se, že spolu můžeme být. Bylo by skvělé, kdyby to ze seriálu bylo cítit,“ přeje si Klára MelíškováPavla Tomicová ji doplňuje: „Kolega Marek Holý říká, že u každého projektu je důležité, jak si v šatně sedne dámská část souboru. Od toho se odvíjí atmosféra na place. Něco na tom opravdu bude. Tady jsme si sedly výborně.“ Jejich slova potvrzuje i třetí seriálová hrdinka Alena Mihulová: „Tato kombinace se velmi osvědčila. Na place nám to spolu neskutečně dobře fungovalo a myslím, že nám to i zůstalo. Když se někde potkáme, trapčíme stejně jako při natáčení.“

Mia (Klára Melíšková) je televizní rosnička, která byla odsunuta na druhou kolej dopoledního vysílání. Před ostatními dělá, že to tak není, a hraje si na hvězdu, ale moc dobře zná pravdu. Anča (Alena Mihulová) byla původně žena v domácnosti, která věřila v dokonalý vztah, jenže na začátku seriálu se jí zaběhl manžel a ona své iluze ztrácí. Ema (Pavla Tomicová) je sochařka, která k tvorbě svých soch využívá odpadků, a všichni si ji pletou s opravářkou.

Životy Mii, Anči a Emy se sice v první řadě netočí kolem mužů, přesto se bez nich chtě nechtě neobejdou. Tím, se kterým bojují nejvíc, je majitel domu, ve kterém Padesátky bydlí, brunátný šovinista se srdcem na dlani Standa. „Já si ho otypoval jako takového bývalého taxikáře nebo zelináře, někoho na okraji šedé ekonomiky. Je poměrně hloupý, zanedbaný, ale o to víc je přesvědčený o své neomylnosti a sexappealu. I když název seriálu patří pouze dámám, postava Standy patří mezi ty nejtrapnější,“ domnívá se jeho herecký představitel Václav Kopta.

Kavárníkem v seriálové kavárně DepcaFé je sympatický spojenec Padesátek František v podání Marka Holého. Je to kavárník, který cituje Ortena, nevadí mu prázdná kavárna, a dojemně miluje svou krásnou bývalou přítelkyni Klotyldu (Berenika Kohoutová). Podstatnou roli má i manžel Anči, Bohouš (Igor Bareš).

„Námět Ireny Obermannové na seriál Trapný padesátky mě nadchl od samého počátku. Jen název se mi zdál trochu trapný, stejně jako mi bylo nepříjemné mluvit o svém věku poté, co jsem oslavila padesáté narozeniny. Jsem o deset dní mladší než Irena,“ prozrazuje kreativní producentka Alena Müllerová a pokračuje: „Stejně jako naše hrdinka Mia bych to raději formulovala tak, že mi bylo pětatřicet…poměrně nedávno. Během práce na projektu jsem se ale s kategorií trapná padesátka sžila. Trapná padesátka je žena, která si umí sama ze sebe udělat legraci, je odvážná, silná, ale neztrácí přitom svou ženskost. Je moudrá a svobodná. Je trapná velmi půvabně a spokojeně. Trapnost si užívá. Doufám, že po odvysílání seriálu Trapný padesátky bude chtít být trapný úplně každý.“

Hudbu k seriálu složil skladatel a jazzový muzikant Emil Viklický, který si v seriálu zahraje částečně sám sebe – kavárenského klavíristu, tichého pozorovatele a glosátora absurdních útrap všech zúčastněných. Text k titulní písni seriálu napsal Jiří Suchý.

hrají: Klára Melíšková, Alena Mihulová, Pavla Tomicová, Berenika Kohoutová, Václav Kopta, Igor Bareš, Martin Myšička, Michal Pechlát, Roman Zach a další // námět a scénář: Irena Obermannová // spolupráce na scénáři: Kateřina Krobová, Mirka Zlatníková // kamera: Mário Ondriš // hudba: Emil Viklický // režie: Michal Vajdička // kreativní producentka: Alena Müllerová

Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Alena Mihulová, Klára Melíšková a Pavla Tomicová (775 kB)

Alena Mihulová, Klára Melíšková, Irena Obermannová, Pavla Tomicová, Marek Holý, Berenika Kohoutová a Václav Kopta (892 kB)

Klára Melíšková, Pavla Tomicová a Alena Mihulová (911 kB)

Igor Bareš (691 kB)