Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

27. 7. 2016

Česká televize připomene životní jubileum Milana Uhdeho

Osmdesáté narozeniny významného českého spisovatele, dramatika, scenáristy a politika Milana Uhdeho připomene Česká televize hned několika pořady. Mezi tituly, které uvede ČT art ve čtvrtek 28. a v sobotu 30. července 2016, jsou především snímky natočené v brněnském studiu.

Večerní Brno, Divadlo na Provázku, Balada pro Banditu, Divá Bára – zdaleka nejen tyto scény a představení spojuje právě osobnost Milana Uhdeho, který se narodil 28. 7. 1936 v Brně a žije tady dosud.

Prvním z pořadů je dokumentární ohlédnutí za třemi etapami existence dnes už zaniklého, přesto nezapomenutelného divadla Večerní Brno. Vysílá ho ČT art ve čtvrtek 28. července. Jedním z pamětníků divadla je právě Milan Uhde. V pořadu Večerní Brno – zmizelé divadlo, který začíná v 22:40, účinkují Milan Lasica, Miroslav Horníček, Eva Pilarová nebo Ljuba Hermanová. Následují Písničky Divadla na Provázku. V roce 1983 je natočil režisér Jiří Vanýsek. Koncert připomíná muzikál Balada pro banditu a další proslulé inscenace této legendární brněnské scény. Diváci se mohou těšit na Miroslava Donutila, Idu Kelarovou, Martina Havelku, Alenu Ambrovou či Jiřího Pechu. Pořad začíná v 23:35.

V sobotu 30. července v 20:20 je v programu muzikálové zpracování slavné povídky Boženy Němcové Divá Bára. Milan Uhde k němu napsal libreto. V Městském divadle Brno v roce 2012 natáčel režisér Juraj Nvota, účinkují Andrea Březinová, Dušan Vitázek, Igor Ondříček, Jana Musilová a další. Následují Krásný ztráty Michala Prokopa z roku 2000. Začínají v 21:55.

Hana Orošová, specialista PR, ČT TS Brno