Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

7. 7. 2016

První spin-off České televize. Rapl se ukáže v Domě ČT ve Varech.

Delegace tvůrců v čele s režisérem a scenáristou Janem Pachlem, kreativním producentem Josefem Vieweghem a herci Lukášem Příkazkým, Tomášem Jeřábkem a Miroslavem Etzlerem dnes ve 13:00 v Domě ČT představí nový kriminální seriál Rapl a promítne v premiéře jeho první díl.

V Raplovi se na televizní obrazovku vrací svérázný policista Kuneš z kriticky i divácky oceňované série Cirkus Bukowsky. Jeho postava je zároveň první, které se v České televizi dostalo tzv. spin—offu, to znamená, že přešla z jednoho úspěšného seriálu do vlastní série.

Třináctidílný seriál z prostředí Krušných hor začíná v momentě, kdy detektiv Kuneš zbije přítele své bývalé ženy. Nevypadá to s ním vůbec dobře a hrozí mu odchod od policie. Vysoce postavená nadřízená má pro něj řešení, uklidí ho na stáž do zapadlého pohraničí. Má to ale jeden háček. Jeho skutečným posláním je objasnit dva roky starou vraždu, jejíž vyšetřování uvízlo na mrtvém bodě. Kriminalita v pohraničí je přitom jedna z nejvyšších v republice – pašování, výroba drog, pytláctví, prostituce, vraždy. Kuneš musí řešit jeden obtížný případ za druhým a k tomu, proč do kraje přišel, se dostává až po čase a vlastně náhodou.

„Diváci se mohou těšit na třináct samostatných detektivek s množstvím průběžných dějů a komplikovaných vztahů hlavních hrdinů. Hynek Čermák je v roli Kuneše dokonalý, což jsme samozřejmě tušili předem, co nás ale nesmírně příjemně překvapilo, je výkon všech jeho ‚spoluhráčů‘, kteří dokázali na podstatně menší ploše vybudovat svým postavám nezapomenutelné charaktery. Samostatnou roli pak v sérii hrají Krušné hory, jejichž industriálně přírodní atmosféra přímo ovlivňuje dějové linky,“ říká kreativní producent Josef Viewegh, v jehož tvůrčí producentské skupině Rapl vznikl.

Režisérem a scenáristou seriálu je Jan Pachl, pro nějž je Rapl, po Cirkusu Bukowsky, povídkovém televizním cyklu Škoda lásky a dvoudílném snímku Gangster Ka, už třetí spolupráce s producentem Vieweghem. „Seriál Rapl navazuje na Cirkus Bukowsky volně. Rozhodli jsme se změnit žánr a místo příběhu roztaženého do dvanácti dílů nabídnout divákům třináct plnohodnotných detektivek,“ říká k seriálu Pachl.

režie: Jan Pachl // námět: Jan Pachl a Josef Viewegh // scénář: Jan Pachl //kreativní producent: Josef Viewegh // výkonný producent: Vladimír Kořínek a Jakub Bílý // kamera: Marek Janda // dramaturg: Petr Pauer // hudba: Tadeáš Věrčák // architekt: Pavel Ramplé  // vedoucí produkce: Jakub Bílý // kostýmní výtvarnice: Vladimíra Fomínová // zvuk: Petr Čechák // střih: Petr Pauer // hrají: Hynek Čermák, Lukáš Příkazký, Alexej Pyško, Lucie Žáčková, Tomáš Jeřábek, Jan Dolanský, Miroslav Etzler, Lukáš Vaculík, Kristýna Frejová, Dana Černá, Jiří Vyorálek, Aneta Krejčíková, Stanislav Majer a další

Alžběta Plívová, tisková mluvčí

Přílohy

Rapl_Miroslav Etzler (750 kB)

Rapl_Hynek Čermák, Tomáš Jeřábek a Jan Pachl (714 kB)

Hynek Čermák (1011 kB)