Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

30. 6. 2016

Nový cyklus ČT představí hradní a zámecké kaple

Křivoklát, Telč, Valtice, Konopiště, Náměšť nad Oslavou. Pět památek, pět kaplí, pět dílů nové série České televize Kaple – duše rodů. Cyklus připravený ve spolupráci s Národním památkovým ústavem vznikl v brněnském studiu v Tvůrčí producentské skupině Patricka Diviše. Od 3. července 2016 ho vysílá ČT2 vždy v neděli v 9:50. Režie Michaela Rozbrojová.

Kaple patří často k tomu nejcennějšímu a nejkrásnějšímu, co mohou hrady a zámky nabídnout. Přesto si dodnes zachovaly svůj intimní a posvátný ráz, kvůli kterému si je šlechtické rody po staletí stavěly. Nový cyklus představuje místa, která byla svědkem formování české státnosti, kde se přepisovaly náboženské dějiny našich zemí, a která dodnes budí v lidech tichou úctu.

Pětici hradů a zámků zvolili tvůrci tak, aby diváky postupně provedli všemi dějinnými a uměleckými érami našich zemí. Dobu temného středověku tak například zastupuje kaple Korunování Panny Marie na Křivoklátě, jejíž genius loci oslovil snad všechny české panovníky. „Chtěli jsme především ukázat místa, kde čerpali duchovní sílu tehdejší šlechtici a panovníci a nechat ožít důležité dějinné i náboženské okamžiky, které ovlivnily české země, tedy i nás samotné“, vysvětluje kreativní producent Patrick Diviš. „Během natáčení se nám podařilo odhalit i několik zajímavostí, o kterých jsme na začátku neměli tušení. Třeba, že měl Karel IV. nemanželského syna,“ dodává režisérka dokumentu Michaela Rozbrojová.

Sídlo českých králů vystřídá postupně renesanční Telč, barokní Valtice, kaple sv. Huberta na Konopišti nebo zámek v Náměšti nad Oslavou, jehož zdi poskytly před bitvou na Bílé hoře útočiště mnoha protestantským skupinám, aby se vzápětí dostaly do držení katolických pánů.

„Nikdy by mne nenapadlo, že budu chodit po nočních chodbách zámku v Náměšti, že si budu moci otevřít úchvatný oltář v kapli na Křivoklátě, že povedu rozhovor s hraběnkou Haugwitzovou nebo princem Liechtensteinem,“ vzpomíná na natáčení historik a jeden z odborných garantů cyklu Michal Konečný, který je zároveň i průvodcem pořadem. „Mimořádný byl pro mne zejména rozhovor s Jiřím Pernesem na Konopišti o arcivévodovi Františku Ferdinandovi d´Este, natáčení s Johannou Haugwitz, dcerou posledních majitelů náměšťského zámku nebo s princem Konstantinem z Lichtenštějna, jehož rodině patřily až do druhé světové války Valtice,“ vzpomíná na chvíle před kamerou.

Více o jednotlivých dílech cyklu na webu ČT.

Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

Přílohy

Kaple - duše rodů (823 kB)

Režisérka Michaela Rozbrojová při natáčení (714 kB)