Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

10. 6. 2016

Portrét člověka, který popírá genocidu. Cenu Pavla Kouteckého vyhrál dokument Nebezpečný svět Rajka Dolečka

Koprodukční snímek České televize Nebezpečný svět Rajka Dolečka získal Cenu Pavla Kouteckého za nejlepší celovečerní dokument. Snímek Kristýny Bartošové je dialogem se stárnoucím profesorem, srbským nacionalistou a blízkým přítelem Ratka Mladiče.

Dokumentární portrét sleduje českého lékaře Rajka Dolečka, který popírá masakr v Srebrenici a s velkým nasazením se věnuje obhajobě srbského generála Ratka Mladiće obviněného z válečných zločinů v bývalé Jugoslávii. Proslulý lékařský expert na boj s obezitou se v 90. letech stal hlasitým obhájcem „srbského pohledu“ na války v Bosně a Kosovu. Místy i humorný snímek tak ukrývá hlubší otázky a snaží se pochopit kontroverzní postoje Rajka Dolečka.

Kromě vítězného dokumentu se mezi pětici nominovaných probojovaly dokumenty Koudelka fotografuje Svatou zemi režiséra Gilada Barama, Mallory Heleny Třeštíkové a snímek V paprscích slunce Vitalije Manského.

Letos porota vybírala z celkem 123 přihlášených filmů vyrobených v české produkci nebo koprodukci. Poprvé bylo mimořádně uděleno i ocenění za krátký film.

Tiskové oddělení České televize

Přílohy

Nebezpečný svět Rajka Dolečka (120 kB)

Rajko Doleček (870 kB)