Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

25. 5. 2016

Česká televize prodlouží satelitní vysílání v SD o čtyři měsíce

Operátoři a poskytovatelé obsahu v České republice postupně omezují satelitní vysílání v SD rozlišení. Česká televize se nyní rozhodla posunout původní termín definitivního přechodu na vysoké rozlišení o další čtyři měsíce. Chce divákům poskytnout dostatek času na to se na změnu přichystat.

Na základě smluv s operátory satelitní distribuce a poskytovateli souvisejících služeb měla Česká televize podle dlouhodobých plánů ukončit satelitní vysílání v SD rozlišení už 1. 7. 2016.

Ne všichni diváci jsou ale v tuto chvíli pro definitivní přechod na satelitní vysílání ve vysokém rozlišení vybaveni, navíc nás čekají velké sportovní události, jako je olympiáda nebo fotbalové Euro.  Hledáme proto cesty, jak původní termín prodloužit,“ řekl na dnešní konferenci Digimedia generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodal: „Přechod satelitního vysílání na HD je v tuto chvíli už nevyhnutelný pro celý televizní trh. Česká televize je na něj připravena, ale není to změna, na kterou bychom měli jakkoli spěchat. Důležité je, aby měly domácnosti dostatek času se na ni přichystat. Do listopadu tak budeme schopni SD v satelitu garantovat. Operátorům budeme posléze naše vysílání v SD kvalitě bezúplatně nabízet i nadále, bude ale na nich, zda jej divákům ve své nabídce poskytnou.

Diváci, kteří mají satelitní příjem v HD kvalitě již vyřešen, tak nebudou muset na přelomu června a července cokoli měnit. Pozice HD programů České televize zůstane na jejich přijímačích zachována. Programy České televize v SD pak bude možné také nadále přijímat, bude je ale nutné nově naladit. K tomu poslouží dva týdny na konci června, kdy bude vysílání k dispozici na obou pozicích. 

Zkušenosti s přechodem na HD diváci již mají. Vzhledem k tomu, že náklady na satelitní distribuci v SD rozlišení jsou  se změnou standardu nyní už vyšší než v případě kvality HD, nabízejí některé subjekty na televizním trhu od března tohoto roku vybrané kanály pouze ve vysokém rozlišení.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize