Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

6. 5. 2016

Inspirace hudbou. Dokument ČT představuje současnost moravského Slovácka

Jedinečný hudební dokument Slovácká suita inspirovaný skladbou Vítězslava Nováka nabídne divákům ČT art v neděli 8. května 2016. Od 20.20 hodin mohou nahlížet očima režiséra Jiřího Šindara na současný svět moravského Slovácka a vztah místních lidí k folkloru a lidovým tradicím. Pořad vznikl v brněnském televizním studiu.

Dílo skladatele Vítězslava Nováka je obrazem svátečního dne na slovácké vsi na přelomu 19. a 20. století. Skladba filmaře neinspiruje poprvé. Už v roce 1966 ji v tehdejším brněnském studiu Československé televize zpracoval režisér Kuba Jureček. „Náš nový dokument navazuje na tradici folklorních pořadů, které televize v minulosti vyvážela z Brna do celého světa. Téma a samotná poetika tohoto snímku zároveň ukazuje stále živoucí formu folkloru z oblasti Slovácka,“ říká dramaturg ČT Martin Polák.

„Po bezmála půl století jsem se rozhodl přistoupit k Slovácké suitě trochu jinak,“ říká režisér Jiří Šindar a vzpomíná, jak v roce 2001 uslyšel první větu Novákovy skladby v evangelickém kostele v Javorníku v podání místního varhaníka Tomáše Majtána. Tehdy si prý uvědomil, jak slovácký folklor určuje tep zdejšího života.  „Přestože je dnešní svět jiný, moje pojetí suity ukazuje, že všechny prvky, které ovlivňovaly život lidí v minulosti, v něm stále nacházíme,“ uvádí Šindar a dodává: „Společně s kameramanem Jirkou Strnadem a celým štábem ukazujeme svět moravského Slovácka na počátku třetího tisíciletí. Děti si už nehrají na pastvě, zamilovaní se nescházejí pod lipou, ale nálada u tradiční lidové muziky je obdobná jako před desítkami let.“ 

Tvůrci nezůstávají jen na Horňácku, ale zachycují i další slovácké regiony. Ke spolupráci přizvali například zpěvačku Ivu Bittovou, která je živým důkazem vývoje lidové písně. „Je několik důvodů, proč jsem na nabídku spolupracovat na tomto dokumentu kývla“, říká Iva Bittová a některé z nich hned vyjmenuje: „Slovácko, rodný kraj mé maminky Ludmily Bittové, rozené Masarové, vztah k lidové hudbě, ze které neustále čerpám a také ji podporuji, lidové tradice Moravy…“

Slovácká suita op. 32 (1903) je jednou z nejpopulárnějších skladeb české hudby, obrazem okouzlení Vítězslava Nováka malebným, ale zároveň rázovitým krajem moravského Slovácka, regionu Horňácka.

V dokumentu dále účinkují Hodonínský symfonický orchestr, Dušan Holý, Musica Folklorica, Horňácká muzika Petra Mičky, kapela Lesní zvěř a další.

Hana Orošová

specialista PR

Přílohy

Z natáčení dokumentu Slovácká suita (698 kB)

Štáb natáčel s Ivou Bittovou (861 kB)

Slovácká suita - režisér Jiří Šindar (664 kB)