Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

5. 5. 2016

Sociální síť ze 14. století, komiks a čtyřicet pořadů. Česká televize připomíná výročí Karla IV.

Jak by ve 14. století vypadala zeď na sociální síti českého krále a římského císaře, na níž přispívá Jan Lucemburský a Eliška Přemyslovna? A ladí postfolklorní cimbálové trio s hlasy Stanislava Majera, Kryštofa Hádka či Hany Vagnerové? Odhalí projekty České televize k sedmistému výročí narození Karla IV.

Česká televize zahajuje v sobotu 7. května třináctidenní tematický program věnovaný Karlu IV. Panovníka přiblíží divákům na čtyřicet pořadů počínaje novým filmem režiséra Václava Křístka Hlas pro římského krále, premiérou dokumentárního cyklu Sedm pečetí Karla IV. či přímým přenosem slavnostní bohoslužby celebrované kardinálem Dominikem Dukou. Karel IV. bude mít i osobní profil na sociální síti či vlastní interaktivní komiks.

„Projekt KIV. Boží král propojuje klasickou počítačovou hru a vzdělávací obsah s rozsáhlým komiksem, vykreslujícím příběh českého panovníka zejména z lidské stránky,“ vysvětluje vedoucí dětského portálu ČT :D Štěpánka Sunková. Komiks se na stránkách www.decko.cz/karel objeví 12. května. Obsahovou  a herní část vytvořil tým dětského webu ČT, vizuálně je komiks dílem výtvarníka a animátora Matyáše Trnky, hudbu složili čerství držitelé žánrové ceny Anděl, hudební skupina Ponk. V rolích jednotlivých historických postav vystupují například Kryštof Hádek, Stanislav Majer, Hana Vágnerová či Petr Stach.

K oslavám narozenin Karla IV. se připojí také sociální síť Liber Facialis, která divákům nastíní, jak by možná ve 14. století vypadala zeď českého krále a římského císaře, na níž přispívají třeba první manželka Karla Blanka z Valois nebo nevlastní bratr Václav Lucemburský. Je třeba si uvědomit, že Karel čtvrtý nebyl pouze 'otec vlasti', což je obraz, který vytvořilo české národní obrození, ale skutečný člověk z masa a kostí. Velice schopný, chytrý a pragmatický muž, který si nenechal nic líbit,“  říká Alena Müllerová, kreativní producentka nového cyklu Sedm pečetí Karla IV. zobrazujícího panovníka například v roli mladého dobrodruha a rytíře, ochránce víry či nejvýraznějšího architekta zemí Koruny české. Po stopách největšího Čecha se vydal tým historiků pod vedením režiséra Zdeňka Pojmana. „Série Sedm pečetí je specifická tím, že na jejím scénáři spolupracovali renomovaní historici z Akademie věd a Univerzity Karlovy. Cyklus je nabitý informacemi a nabízí moderní pohled na osobnost Karla IV.,“ dodává Müllerová. Sedmidílná dokumentární série poběží na obrazovkách České televize každý čtvrtek od 19. května do 30. června. 

Na neděli 15. května nachystala Česká televize premiéru filmu Václava Křístka Hlas pro římského krále popisujícího etapu dospívání před získáním královského trůnu. Karel IV. prochází proměnou z poslušné loutky svého otce Jana Lucemburského do role zdatného oponenta mocných panovníků. A v sobotu 14. května, kdy uplyne přesně sedm století od narození Karla IV., odvysílá program ČT2 přímý přenos bohoslužby z katedrály sv. Víta a Vojtěcha, jež celebruje kardinál Dominik Duka.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Hlas pro římského krále (905 kB)

Komiks, Karel IV (676 kB)

Komiks_Karel IV. (659 kB)