Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

4. 5. 2016

Dvě novinářské ceny pro Reportéry ČT, za soukromou armádu i ostravského lobbistu

Reportéři České televize, Dalibor Bártek a Lukáš Landa, získali Novinářkou cenu za rok 2015. V oblasti audiovizuální žurnalistiky byl Lukáš Landa oceněn za reportáž Nebezpečná hra na vojáky. Jeho další reportáž, Účastníci zájezdu, byla nominovaná na česko-slovenskou cenu veřejnosti. Dalibor Bártek získal ocenění v kategorii Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek, a to za sérií tří reportáží o propojení byznysu a politiky v osobě ostravského podnikatele Martina Dědice.

„Novinářské ceny za rok 2015 si velmi vážím a vnímám ji jako ocenění nejen mé vlastní práce, ale celého kolektivu pořadu Reportéři ČT. Jsem rád, že Česká televize podporuje tvorbu kriticky pojaté publicistiky, kterou považuji za velmi důležitou. Obzvláště pak v této citlivé době, kdy se některé kruhy cíleně snaží zaměňovat černou za bílou, a naopak,“ popisuje reportér Reportérů ČT Dalibor Bártek, jehož porota ocenila za sérii tří reportáží Ostravský Janoušek, Reklama za stamiliony a Nečistá hra.

"Ocenění nejen mě, ale i kolegy Dalibora Bártka, vnímám jako poctu pro celý pořad Reportéři ČT, který je dle mého názoru oázou kvalitní televizní publicistiky v Česku," dodává redaktor Reportérů ČT Lukáš Landa, jenž byl oceněn za reportáž Nebezpečná hra na vojáky.

„Jsem rád, že náš pořad Reportéři ČT drží tradici, a v historii Novinářské ceny vždy vyhraje některou z kategorií. Je tomu tak i letos, kdy jsme proměnili dvě z pěti nominací. Nelze ale usnout na vavřínech. Dnes již musíme myslet na další vysílání. Diváci od nás každý týden v pondělí večer očekávají potvrzení kvality,“ říká šéfredaktor reportážní publicistiky České televize Marek Wollner.

Česká televize získala v rámci letos udílené Novinářské ceny celkem osm nominací. V kategorii Nejlepší rozhovor, beseda nebo diskuse byli nominováni Lukáš Dolanský za duel Michaela Kocába a Kláry Samkové a Vladimír Kučera, Tomáš Brzobohatý a Vítězslav Romanov za debatu Kde domov můj z cyklu Historie.cs. Vedle Lukáše Landy byl v kategorii Nejlepší reportáž nominován i David Macháček za reportáž Nepomohli chránit. V sekci nejlepší analyticko-investigativní příspěvek pak Česká televize měla nominace hned tři. Po Danielu Bártkovi ji získali Markéta Dobiášová za Obchod s nadějí a opět Lukáš Landa za (ne)bezpečné zóny, jehož další příspěvek Účastníci zájezdu skončil v hlasování veřejnosti druhý.

Vyhlášení šestého ročníku Novinářských cen proběhlo 3. května v pražské Galerii Louvre. Porota v soutěži pořádané nadací Open Society Fund Praha ocenila třináct novinářů a novinářek. Celkem vybírala z 360 příspěvků. 

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Lukáš Landa (2607 kB)

Dalibor Bártek (3055 kB)