Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

29. 1. 2016

Vladimír Merta zpovídá Horáčka i Nohavicu. Jak se žilo šedé zóně, odhalí v neděli ČT art.

Třídílná výpověď režiséra, spisovatele a výrazné osobnosti českého folku, Vladimíra Merty, nabízí vhled do společnosti představující tzv. šedou zónu. ČT art uvede cyklus u příležitosti Mertových sedmdesátin, v premiéře již tuto neděli.

Tři nedělní večery budou na kulturním kanálu České televize patřit generační výpovědi o společnosti, která v letech 1948–1989 představovala tzv. šedou zónu. V příbězích stovek lidí se zaměřuje na oblast mezi soukolím otevřené kolaborace a ghettem undergroundu a nastiňují malé dějiny každodenního hrdinství. 

„Šedá zóna zůstává symbolem nenápadné aktivity, z níž se může vyvinout barvitý obraz snahy naší generace, která stále ještě hledá vlastní ztracenou identitu. Šedá je východiskem, lze k ní přimíchat cokoliv,“ říká o dokumentu jeho tvůrce Vladimír Merta a dodává: „Přituhuje, a zkušenosti z přežití totality se jeví aktuálněji, než je nám milé a příjemné. Tři hodiny ostrých střetů, střihů, ukázek, střípků lidských osudů nejsou rozhodně pouze šedé. Proto za každým dílem naskakuje rudý otazník. Široká škála doznání, rituálů přežití, odolávání přizpůsobivosti většiny zůstává.“

V dokumentu kromě Vladimíra Merty, který ČT art uvádí u příležitosti jeho sedmdesátých narozenin, účinkují písničkáři Jaroslav Hutka, Jan Burian, Jiří Dědeček a Jaromír Nohavica, textař Michal Horáček, spisovatel Arnošt Goldflam i filozof Daniel Kroupa nebo publicisté Petruška Šustrová či Jan Rejžek. 

První část cyklu odvysílá Art v neděli 31. ledna od 20:20, druhý díl uvidí diváci v neděli 7. února a třetí část se na obrazovkách objeví o týden později, 14. února, opět od 20:20. 

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Seda zona_1 (272 kB)

Seda zona_2 (213 kB)