Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

21. 1. 2016

Vzpomínky pamětníků i kreativní budoucnost

Vysílání Studia 6 Víkend a šedesátý rok TS Ostrava

První vysílání, první tváře z obrazovky, první zkušenosti s dosud neznámou technikou. Stěžejní okamžiky v historii Televizního studia Ostrava, zpravodajská současnost, tradice dokumentu a publicistiky i multižánrová tvorba. Letos se řadou různých akcí nebo pořadů připomíná šedesátý rok existence ostravské televize. Svůj pohled na televizní bilanci nabízí divákům i Studio 6 Víkend na ČT24. Mimořádně se bude vysílat v sobotu 23. ledna od 7:00 hodin z Velkého světa techniky v Dolní oblasti Vítkovic, kde momentálně probíhá výstava Od Televise k televizi. Moderují Petra Krmelová a Tomáš Vzorek.

Okolnosti vzniku TS Ostrava, začátky na hošťálkovickém vysílači a hlavní události až do roku 1989 shrne hned na začátku kurátor výstavy a televizní dramaturg Aleš Jurda. Spolu s ním přijde také Michal Najbrt, scenárista, dramaturg i moderátor soutěžních pořadů a televizních Bakalářů. Oba se podíleli na výstavě a v současné době připravují dokument. Mají tak momentálně asi nejpodrobnější představu o ostravských televizních dějinách. Autentickými vzpomínkami je přijdou doplnit první hlasatelka Eva Mudrová a první vedoucí přenosového vozu Jan Jaroš.

Současná podoba zpravodajství, ale i události a kauzy, které od konce devadesátých let zahýbaly společenskou atmosférou nebo soukromými osudy, budou v centru pozornosti dalšího tematického bloku. Před kamerou i v komentáři k ukázkám z televizního archivu se vystřídají zpravodajci Marta Pilařová, Michal Polášek, Martin Musial, Gabriela Lefenda a Pavla Daňková. Spolu s nimi také odborníci, např. z oboru zdravotní záchranné služby nebo soudního lékařství. 

Ostravské studio už ve své hluboké minulosti rozvíjelo žánr televizní publicistiky a dokumentu. Dnes je v tomto ohledu respektovanou autoritou. Zaměřuje se na novodobé dějiny a mýty o nich, na problematiku ochrany přírody nebo na dokumentaci názorové i umělecké alternativy. Hosty ve studiu budou v tu chvíli kreativní producentka Lenka Poláková, dramaturg Josef Albrecht a Jaromír Šlosar, spolu s nimi publicista Luděk Navara a režisér Břetislav Rychlík. 

Do televizního žargonu se dostávají stále častěji anglické výrazy, které provázejí posun k žánrové pestrosti. Docela jsme některé z nich přijali za své, jako např. lifestyle. I v ostravské tvorbě ze současnosti je řada pořadů o životním stylu, zdravém stravování nebo bytovém designu, které pod toto žánrové označení můžeme zahrnout. O tom, že nic nového samo o sobě nevzniká, lze hovořit právě v dané souvislosti a odkázat při tom na účinkování lékařů, odborníků ve specializovaných oborech (jako byli třeba Rajko Doleček nebo Radim Uzel) v 70. letech právě v Ostravě a právě v pořadech s podobným zaměřením. Hovořit k tomu budou a archivní ukázky z pořadů okomentují dramaturgyně Kamila Teslíková a Jana Strýčková. 

Ostravské studio má velkou tradici v žánru hrané tvorby. Už v hošťálkovické hlasatelně na samém začátku se živě odehrávaly inscenace a troufli si tenkrát i na operu. Pozdější vývoj přinesl inscenace natáčené ve studiové dekoraci, ještě později přišla na řadu hraná tvorba natáčená v reálu. Své dominantní postavení měly a mají také seriály. Dnes se v Ostravě natáčejí televizní, ale i distribuční filmy, z nichž některé sbírají prestižní domácí i zahraniční ceny. Hovořit o tom bude kreativní producentka Kateřina Ondřejková a herec Tomáš Hanák. Vedle nich se navíc k současné podobě hudebních a zábavných pořadů vyjádří dramaturgové Martin Novosad a Jana Strýčková.

Kdy jindy bilancovat a srovnávat televizní tvorbu tehdy a dnes, než v době zakulacené významným výročím. Nabízí se to i teď, v šedesátém roce Televizního studia v Ostravě. Na rozdíl od jiných příležitostí se tentokrát ke slovu dostane zpravodajský komentář a styl rozhovorů s hosty, které do tématu vnesou potřebnou věcnost a odstup.

Při této příležitosti upozorňujeme veřejnost, že z důvodu natáčení ve Velkém světě techniky bude výstava Od televise k televizi v pátek 22. 1. po celý den a v sobotu 23. 1. dopoledne uzavřena. V sobotu od 13:00 hodin už bude znovu volně přístupná. 

Jolanda Pilařová, TS Ostrava