Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

12. 1. 2016

Javorský jako Burian, Novotný jako Marvan v příběhu prvorepublikové Bohémy

Česká televize začala v těchto dnech natáčet televizní román Bohéma režiséra Roberta Sedláčka. Šestidílný cyklus odkryje osudy prvorepublikových hvězd stříbrného plátna za druhé světové války a po ní a ukáže, co všechno se dělo mimo zraky kamer a jak tenká mohla být hranice mezi bohémským životem ve filmových studiích a smrtí v koncentračním táboře. V rolích hereckých ikon se objeví například David Novotný jako Jaroslav Marvan nebo Vladimír Javorský jako Vlasta Burian.

Bohéma se vrací do období druhé světové války, kdy se mění celý svět a ním i život do té doby oslavovaných filmových hvězd. „Osudy našich kultovních herců za okupace jsou nesmírně dramatické a mimořádné tím, že linie mezi bohémským  životem v barrandovských studiích a koncentrákem či popravištěm byla v té době velice tenká. Ti lidé balancovali mezi přepychem a smrtí, mezi zradou a odbojem, mezi zbabělostí a hrdinstvím. Někdy ti samí lidé kolaborovali a současně spolupracovali s odbojem. Herecké hvězdy jsou pro každý režim velkým lákadlem, protože skrze ně lze manipulovat davy. Jak nacisté, tak i komunisté to dobře věděli a také se toho snažili využít. Nebylo kam utéct. A přitom právě za války se natočily ty nejlepší komedie. Bohéma je strhujícím příběhem také o tomto paradoxu,“ říká kreativní producent Jan Štern, v jehož tvůrčí producentské skupině Bohéma vzniká, a dodává: „V Bohémě se objeví jedny z nejznámějších ikon tuzemského filmu a divadla první poloviny minulého století. Kromě nich mnoho dalších osobností, které – ať už přímo, nebo zprostředkovaně – utvářely tvář československého filmu. Půjde například o režiséry Martina Friče a Otakara Vávru, filmového producenta a ředitele společnosti Lucernafilm Miloše Havla, spisovatele Jana Drdu nebo novináře Julia Fučíka, kterého herec Zdeněk Štěpánek ukrýval ve svém bytě.“

„Pro mnohé bude překvapivé, co všechno se dělo za oponou. A že toho bylo hodně. Spousta těch věcí byla bolestná, nechutná,“ říká režisér Bohémy Robert Sedláček, který má s filmovou dobovou stylizací bohaté zkušenosti i díky cyklu České století.

Hlavním hrdinou a vypravěčem Bohémy se stane barrandovský dramaturg Arnošt, ztvárněný v mládí Michalem Balcarem a následně Oldřichem Kaiserem. Dalších postav se pak ujmou například David Novotný nebo Vladimír Javorský, který se objeví v roli Vlasty Buriana. „Kdyby nenastoupil v Německu fašismus, tak se podle mě jeho kariéra mohla upínat světovým směrem,“ říká o Burianovi jeho představitel.

Samotné natáčení začalo v pražském divadle ABC, které představuje Divadlo Vlasty Buriana uzavřené v roce 1943. Právě Burian je jednou z postav, které ukazují, jaká dilemata musely veřejně známé osobnosti za druhé světové války řešit. „Na jedné straně se v divadle Vlasty Buriana skrývá vysílačka, na druhou chodí Burian do Rozhlasu parodovat Beneše a Masaryka a ve své vile pořádá večírky pro prominentní nacisty. Vyberte si… Doba byla složitá a já si myslím, že zrovna Burian nebyl darebák,“ doplňuje Robert Sedláček.

Představitelem populárního Jaroslava Marvana se v Bohémě stane David Novotný. „Můj vztah k Jaroslavu Marvanovi se samozřejmě proměnil. Člověk ho celou dobu vnímá nějakým způsobem, ale pak si přečte scénář, který může být samozřejmě z části fikcí, a vidí ho úplně jinak. To je první pohled. Druhý pohled na Marvana přijde, až se do té role dostanu a uvidím jej v kontextu,“ říká David Novotný.

Autorkou scénáře Bohémy je novinářka, spisovatelka a scenáristka Tereza Brdečková, dcera významné postavy českého filmu, Jiřího Brdečky, který se podílel na filmech, jako je Císařův pekař a pekařův císař, Limonádový Joe, Baron Prášil nebo Až přijde kocour.

Natáčet se bude Bohéma také v barrandovských ateliérech, na mnoha historických pražských lokacích a také v Plzni, Mladé Boleslavi a na dalších místech. Poslední klapka padne na konci května.

Bohéma // režie: Robert Sedláček // scénář: Tereza Brdečková // dramaturgie: Helena Slavíková // vedoucí produkce: Ilona Jirásková // kamera: Petr Koblovský // zvuk: Martin Večeřa // střih: Josef Krajbich // kostýmy: Tomáš Chlud // umělecký maskér: Martin Valeš, Martin Větrovec, Jiřina Kozlová // kreativní producent: Jan Štern // hrají: Michal Balcar, Oldřich Kaiser, Vladimír Javorský, Michal Dlouhý, David Novotný, Saša Rašilov a další

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Bohéma_David Novotný jako Jaroslav Marvan_foto Karel Cudlín (846 kB)

BOHEMA_Novotny jako Marvan (1161 kB)

Bohéma_Vladimír Javorský (Vlasta Burian) autor Miroslav Kučera (822 kB)

Bohéma_Vladimír Javorský jako Vlasta Burian_foto Karel Cudlín (639 kB)