Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

27. 11. 2015

ČTart uvede Zlatou Prahou oceněnou Věc Makropulos

Mimořádný umělecký zážitek čeká diváky kanálu ČTart v sobotu 28. 11. 2015. Od 20:20 hodin mohou sledovat televizní záznam slavné opery Leoše Janáčka Věc Makropulos nastudované Davidem Radokem na loňském mezinárodním hudebním festivalu Janáček v Brně. Pořad letos získal cenu Český křišťál v kategorii Performing Arts a ocenění Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 na mezinárodním televizním festivalu Zlatá Praha.

 „Téměř dokonalá televizní interpretace fascinujícího jevištního představení,“ odůvodnili porotci z pěti zemí svoje rozhodnutí udělit televiznímu záznamu Věci Makropulos cenu Český křišťál. Mimo jiné uvedli: „Vnímavý a perfektní střih a práce kamery umocňují celkový operní zážitek. Díky propojení hudebních detailů s vynikajícím osvětlením a s novými fotografickými prvky se jedná o skutečně výjimečný prožitek pro všechny smysly.“

Kamery brněnského studia České televize záznam pořídily v Janáčkově opeře Národního divadla v Brně na festivalu Janáček 2015. Režisérem televizního záznamu byl Jakub Kořínek.

"Záznam opery v tomto rozsahu jsme v brněnském studiu uskutečnili po desetileté odmlce,“ upřesňuje kreativní producentka Kamila Zlatušková, v jejíž tvůrčí producentské skupině snímek vznikl. „Jde o nejvyšší kategorii televizního záznamu. Česká televize zabodovala poprvé ve velmi silné konkurenci světových vysilatelů i divadelních a hudebních scén, jejichž rozpočty se od těch našich výrazně liší. Jsem na svoje kolegy pyšná a mám radost ze spolupráce s Národním divadlem Brno. Vážím si i finanční podpory Statutárního města Brna a Jihomoravského kraje,“ dodává producentka.

Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

Přílohy

Věc Makropulos (474 kB)