Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

20. 11. 2015

Tři večery, tři opery. Z Londýna, Baden-Badenu i Brna.

Jonas Kaufmann, David Radok a Rolando Villazón. Tosca, Věc Makropulos a Nápoj lásky. Tři opery a tři významné osobnosti uměleckého světa se následující tři soboty představí divákům programu ČT art.

Hudební drama Tosca se řadí mezi nejoblíbenější opery a je často zařazováno do repertoáru všech operních domů i přesto, že se jedná o jedno z mála děl, ve kterém žádná z hlavních postav nepřežije celá tři jednání až do konce. Diváci programu ČT art se o tom mohou přesvědčit již zítra večer. V hlavních rolích opery Giacoma Pucciniho v nastudování  londýnské Covent Garden se představí současná mužská operní superstar Jonas Kaufmann a jedna z nejžádanějších pěvkyň Angela Gheorghiu.

Hned další sobotu je připraveno premiérové uvedení inscenace Davida Radoka Věc Makropulos. Záznam pořídila Česká televize na Mezinárodním hudebním festivalu Janáček 2014 v Brně a na letošní Zlaté Praze za ni získala hlavní cenu Český křišťál v kategorii Performing Arts. Odbornou porotu zaujal především pro „vnímavý, detailní střih a citlivou práci kamery, již umocnily celkový operní zážitek“. Inscenace vznikla v koprodukci se švédskou operou v Göteborgu.

První prosincový sobotní večer pak divákům Artu zpříjemní společnost tenoristy Rolanda Villazóna. Ten nejenže v Donizettiho Nápoji lásky ztvárnil roli Nemorina, celý kus rovněž režíroval. Jeho režijní klíč je přitom trochu překvapivý. Celý příběh se odehrává při natáčení filmu z divokého Západu.

Operu Tosca uvede ČT art v sobotu 21. listopadu od 20:20 hodin, Věc Makropulos v sobotu 28. listopadu a Nápoj lásky o týden později, 5. prosince, opět od 20:20 hodin.

Tiskové oddělení České televize

Přílohy

Tosca (507 kB)

Vec Makropulos_foto Patrik Borecky (974 kB)

Nápoj lásky (1202 kB)