Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

10. 11. 2015

Česká televize představí vůbec první česko-arménský dokument

Dokumentární film Věčný smutek genocidy, jehož koproducentem je Česká televize, se po sto letech vrací k událostem první světové války, kdy došlo k vyvraždění více než milionu Arménů. Snímek Věčný smutek genocidy, uvedený v premiéře v den konce Velké války, je vůbec první česko-arménskou spoluprací na dokumentárním poli. Diváci jej uvidí ve středu večer na programu ČT2.

Snímek, jenž je prvním společným česko-arménským dokumentárním filmem, dokazuje, že i vzdálené kultury mohou najít provázanost v historických souvislostech a společné téma, které je stále velmi aktuální vzhledem k dnešní neklidné společenské situaci,“ doplňuje režisér a scenárista filmu Martin Mahdal.

Jedním z prvních, kdo na genocidu arménského národa v průběhu první světové války upozornil, byl český cestovatel Karel Hansa. Autoři dokumentárního snímku se vydávají po jeho stopách přímo do Arménie, kde kontaktovali řadu pamětníků a historiků. Dokument vychází ze vzpomínek lidí, kteří genocidu zažili a také z rozhovorů s jejich potomky.

Česká televize snímek odvysílá ve středu od 22:25 hodin na programu ČT2.

Tiskové oddělení České televize