Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

3. 11. 2015

Korejští cenzoři i Rajko Doleček byli oceněni v Jihlavě

Česká televize posbírala na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava celkem šest cen, a to nejen za vlastní televizní projekty a koprodukční snímky, ale i za investigativní reportáž. Diváckou cenu si odnesl režisér Vít Klusák za nový dokument z cyklu Český žurnál Matrix AB.

Nejlepším dokumentem střední a východní Evropy se v Jihlavě stal unikátní snímek V paprscích slunce portrétující současnou Severní Koreu. Porota režiséra filmu Vitalyho Manskyho ocenila mimo jiné za to, jak se mu podařilo obnažit oficiální obraz izolované severokorejské společnosti. „Český divák zná několik filmů ze Severní Koreje, které ale vznikly na určených místech a pod bedlivou kontrolou místních dohlížitelů. Vtip Manského filmu spočívá v tom, že rovnou natáčí to, jak se severokorejští cenzoři snaží před kamerou vytvořit obraz života jedné rodiny. To, že netuší, že jsou při tom také natáčeni, jen umocňuje komickou absurditu,“ popisuje Petr Kubica, kreativní producent České televize.

Česká televize si z festivalu odnesla také tři zvláštní uznání. První dvě získala v sekci Česká radost, a to za televizní tragikomický příběh Tomáše Potočného Ocelové slzy aneb Cesta Vladimíra Stehlíka za Lubomírem Krystlíkem a koprodukční film Češi proti Čechům Tomáše Kratochvíla. V sekci začínajících tvůrců První světla se zvláštního uznání dostalo Kristýně Bartošové za debut Nebezpečný svět Rajka Dolečka. „Pro každého filmaře je velkou výzvou dokázat usměrnit konfrontačního protagonistu. Pro debutující režisérku, která navíc zkoumá jedno z nejtemnějších zákoutí současné evropské historie, je to úkol takřka nadlidský. Porota se rozhodla udělit Zvláštní cenu režisérce, která prokázala nebývalou trpělivost, empatii a inteligenci – vlastnosti, které jsou předzvěstí slibné kariéry,“ zdůvodnila porota festivalu své rozhodnutí.

Cenu Respektu za nejlepší televizní či video reportáž si již potřetí v řadě odnesl za svoji investigativní práci redaktor České televize Dalibor Bártek. Tentokráte za reportáž Reklama za sta miliony z pořadu Reportéři ČT.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

V paprscích slunce_1 (501 kB)

V paprscích slunce_2 (631 kB)

Cesky zurnal_Matrix AB (599 kB)